Blocajul bugetar în UE: Orban vede soluții pentru ieșirea din impas; Polonia cere un nou compromis

  • 20 Noiembrie 2020 14:30
Blocajul bugetar în UE: Orban vede soluții pentru ieșirea din impas; Polonia cere un nou compromis

Disputa în legătură cu bugetul și planul de recuperare ale Uniunii Europene va fi în cele din urmă rezolvată, a declarat vineri premierul ungar Viktor Orban, în timp ce un înalt oficial de la Varșovia a spus că Polonia are dreptul să ceară "un nou compromis" pentru acest acord, relatează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Guvernele suveraniste din Ungaria și Polonia au refuzat să susțină planul financiar al UE, deși sunt la rândul lor beneficiare, din cauza mecanismului care condiționează acordarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

De altfel, discuțiile prin videoconferință de joi dintre liderii din UE nu au permis deblocarea situației. "Trebuie să rămânem uniți. Pachetul financiar este esențial pentru relansarea noastră economică", a transmis președintele Consiliului European, Charles Michel, după summitul virtual.

Vineri, într-un interviu pentru postul public de radio de la Budapesta, Viktor Orban a declarat că "discuțiile trebuie să continue și în cele din urmă vom ajunge la o înțelegere, pentru că așa se întâmplă de obicei".

El a mai spus că ar putea exista mai multe opțiuni pentru rezolvarea blocajului "care să fie acceptabile pentru Ungaria și Polonia" și că e doar "o chestiune de voință politică".

Orban a afirmat totodată că, indiferent de actualele dezbateri politice despre fondurile UE, "toate proiectele de dezvoltare pregătite de Ungaria pentru următorii zece ani vor fi puse în aplicare".

La Varșovia, șeful de cabinet al președintelui, Krzysztof Szczerski, a declarat tot vineri că Polonia are dreptul, în conformitate cu procedurile europene, să refuze să accepte "ceva ce este greșit".

"Avem dreptul să căutăm și să cerem un nou compromis", a afirmat el la postul public de televiziune TVP Info.

Opoziția exprimată de Ungaria și Polonia va duce cel mai probabil la întârzierea acordării de fonduri ale UE în valoare de miliarde de euro, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu al doilea val al pandemiei de coronavirus și cu riscul accentuării crizei economice în ultimele trei luni ale anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău