Blocajele din China s-au răspândit în restul lumii; rezultatul va fi o încetinire a creșterii globale (analiză)

  • 08 Aprilie 2020 11:15
Blocajele din China s-au răspândit în restul lumii; rezultatul va fi o încetinire a creșterii globale (analiză)

Blocajele din China de la începutul epidemiei s-au răspândit ]n prezent în restul lumii, mai ales în Europa și SUA, iar rezultatul pe termen scurt până la mediu va fi o încetinire a creșterii globale, creșterea șomajului, creșterea ratelor ipotecare și încrederea mai mică a consumatorilor, arată o analiză realizată de Saxo Bank.

"Pandemia a pus în mișcare trei impulsuri macro majore. Acestea vor avea un impact major asupra mărfurilor, în special asupra sectorului energetic, în lunile următoare. În prezent, economia globală se confruntă cu cel mai mare șoc al cererii de la criza financiară mondială, la care se adaugă un șoc global al ofertei și un război al prețurilor petrolului care determină distrugerea capitalului", se menționează în analiza băncii.

Potrivit analiștilor Saxo Bank, în cel de-al doilea trimestru, cel mai probabil, obiectivul este impactul nociv asupra prețurilor al scăderii drastice a cererii pentru numeroase mărfuri-cheie: de la țiței și metale industriale la unele mărfuri agricole.

"Deoarece coronavirusul continuă să se răspândească, este foarte posibil ca perspectivele de aprovizionare să devină și ele dificile. Minerii și producătorii pot începe să simtă impactul deficitului de personal și al defalcării lanțurilor de aprovizionare. Impactul prețurilor mai mici ale carburanților este resimțit de la agricultură la minerit, deoarece reduce costurile de producție. Cu toate acestea, din cauza riscurilor potențiale pentru rezerve, unele piețe ar putea găsi sprijin mai devreme decât sugerează perspectivele cererii", mai arată analiza.

Totodată, reprezentanții Saxo Bank susțin că impactul asupra creșterii și asupra cererii globale va fi semnificativ. "În timp ce milioane de oameni din întreaga lume au primit ordin să lucreze de acasă și să nu călătorească, cererea de combustibil pentru transport s-a prăbușit. Între timp, scăderea încrederii consumatorilor va avea impact asupra cererii de bunuri de consum. Cel mai puternic efect s-a observat până acum în sectorul energetic. O combinație între creșterea puternică a ofertei non-OPEC și perspectiva de scădere a cererii globale a condus la întreruperea inevitabilă a cooperării OPEC + pe 6 martie", susțin analiștii băncii.

Potrivit Saxo Bank, Arabia Saudită a început "un război total al prețurilor", prin scăderea prețului în timp ce a crescut producția. "Indiferent dacă ținta urmărită a fost Rusia sau producătorii cu costuri ridicate din industria de petrol de șist din SUA, impactul asupra petrolului a fost devastator. Dacă obiectivul a fost șocul și groaza, momentul a fost perfect - cererea globală a căzut în prăpastie, în timp ce comunitatea globală intră în izolare pentru a combate COVID-19", mai arată analiza băncii.

Totodată, țițeiul Brent a scăzut la un minim pe 18 ani. "ETF-ul SPDR Energy Select (XLE), reprezentând unele dintre cele mai mari companii petroliere americane, s-a redus la mai mult de jumătate din decembrie încoace. Între timp, pentru un grup de 12 mari producători independenți de petrol și gaze din SUA plafonul de piață s-a prăbușit la sub 90 de miliarde de dolari de la peste 300 de miliarde de dolari în decembrie", susțin analiștii Saxo Bank.

De asemenea, reprezentanții băncii precizează că, având în vedere faptul că majoritatea producătorilor de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, vând în prezent la un preț cu mult sub pragul de rentabilitate al bugetelor, în cele din urmă piața se va recupera.

"Cu toate acestea, înainte ca acest lucru să se întâmple, virusul fie trebuie să prezinte semne de retragere sau vom observa o reducere semnificativă și mult așteptată în cazul companiilor cu o producție costisitoare în locuri precum SUA și Brazilia. În plus, lungul drum spre recuperare spre un interval cuprins între 50 și 60 dolari pentru Brent va fi presărat cu obstacole date de creșterea rapidă a stocurilor globale. Acestea vor trebui reduse înainte ca Brent să se redreseze - vă recomandăm să aruncați o privire la evaluarea făcută de Peter Garnry despre ce companii ar putea ajunge să fie potențiali câștigători și pierzători, potrivit Saxo Bank.
Analiștii băncii consideră că o reducere semnificativă a producției de petrol de șist în SUA în următoarele luni poate duce la o reducere mult așteptată a producției de gaz asociate. "Creșterea producției, o iarnă blândă în emisfera nordică și scăderea activității determinată de virus au ajutat la scăderea abruptă a prețurilor gazelor. Prețurile gazelor americane au ajuns la un minim pe 25 de ani în martie. În funcție de viteza de încetinire a producției, credem că prețurile gazelor cresc peste nivelul reflectat în prezent pe piața forward", mai arată analiza.

Saxo Bank Group (Saxo) este un specialist fintech de top, axat pe tranzacționarea multi-asset și investiții, livrând serviciul 'Banking-as-a-Service' clienților instituționali. Saxo Bank a fost fondată în 1992, cu prima platformă de tranzacționare online lansată în 1998 și are sediul central la Copenhaga. Banca are în prezent peste 1500 de angajați în centrele financiare din toată lumea, inclusiv Singapore, Shanghai, Tokyo, Hong Kong, Londra, Paris, Zurich și Dubai. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău