Blocada impusă Yemenului | Rusia afirmă că este „profund preocupată”

  • 08 Noiembrie 2017 09:58
Blocada impusă Yemenului | Rusia afirmă că este „profund preocupată”

Rusia s-a declarat marți "profund preocupată" de evoluția situației din Yemen după întărirea blocadei impuse acestei țări de Arabia Saudită, ca reacție la tirul cu rachetă trasă de către rebelii yemeniți houthi asupra teritoriului saudit, relatează AFP.

"Un tir cu rachetă balistică vizând Arabia Saudită a fost efectuat la 4 noiembrie dinspre teritoriul Yemenului", a informat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Deși tirul a fost revendicat de "lideri houthi", "autoritățile saudite acuză Teheranul că se află în spatele acestui 'act de agresiune'", a reamintit comunicatul, subliniind că Iranul, al cărui aliat este Moscova, "respinge categoric aceste acuzații".

Coaliția internațională condusă de Arabia Saudită "și-a întărit loviturile asupra (capitalei) Sanaa și a anunțat la 6 noiembrie instituirea pe o perioadă nedeterminată a unei blocade aeriene, terestre și maritime complete a tuturor zonelor din Yemen controlate de houthi", a adăugat comunicatul, menționând că interdicția zborurilor se referă, de asemenea, la zborurile umanitare ale ONU.

"Această dezvoltare a evenimentelor suscită o profundă preocupare la Moscova" și ar putea duce "la o nouă escaladare a luptelor, creșterea numărului victimelor în rândul populației civile și la degradarea ulterioară a situației umanitare, deja critică în Yemen", a subliniat diplomația rusă.

"Suntem convinși că un asemenea scenariu nu corespunde intereselor unei reglementări rapide (...) a conflictului yemenit și face să se îndepărteze perspectiva reinstaurării stabilității și înțelegerii naționale în această țară", a adăugat documentul.

Sâmbătă seară, o rachetă trasă de rebeli din Yemen a fost interceptată și distrusă în apropierea aeroportului internațional din Riad, potrivit autorităților saudite.

Arabia Saudită a acuzat Iranul că furnizează echipamente militare clandestine rebelilor houthi, iar coaliția pe care ea o conduce în Yemen a transmis luni că își rezervă dreptul de a răspunde Iranului "în mod corespunzător și la momentul potrivit".

Teheranul a dezmințit aceste acuzații, afirmând că sunt "contrare realității".

Coaliția sub conducerea Raidului a mai decis să întărească blocada impusă Yemenului.

La rândul lor, rebelii șiiți houthi au amenințat marți să lovească porturile, aeroporturile, posturile de frontieră și instalațiile vitale ale Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite ca ripostă la noile sancțiuni.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău