Blinken vrea ca Rusia să fie exclusă din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului: „Crimele rusești cresc de la o oră la alta”

  • 01 Martie 2022 19:42
Blinken vrea ca Rusia să fie exclusă din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului: „Crimele rusești cresc de la o oră la alta”

Secretarul de stat american Antony Blinken a îndemnat, marți, ca Rusia să fie exclusă din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, după invazia rusă în Ucraina. „Crimele” rusești în Ucraina „cresc de la o oră la alta”, iar o eventuală victorie a președintelui rus Vladimir Putin nu ar face decât să agraveze criza umanitară, a avertizat Blinken, citat de AFP, Reuters și EFE, potrivit Agerpres.

„Dacă președintele Putin își atinge obiectivul declarat de a răsturna guvernul democratic ales în Ucraina, crizele umanitară și în domeniul drepturilor omului nu vor face decât să se înrăutățească”, a declarat șeful diplomației americane într-o alocuțiune video rostită în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva.

În acest sens, el a dat drept exemplu Crimeea, unde a spus că ocupația rusă este responsabilă de „execuții extrajudiciare, dispariții, tortură și persecuția minorităților religioase și etnice”, potrivit EFE.

Blinken:„ Crimele rusești cresc de la o oră la alta”

„Crimele” rusești în Ucraina „cresc de la o oră la alta”, cu lovituri asupra unor spitale, școli și imobile de locuit, a spus Blinken.

„Rusia bombardează școli, spitale și zone rezidențiale, distruge infrastructura esențială care permite milioanelor de ucraineni să aibă acces la apă potabilă, gaze ca să nu moară de frig, și la electricitate. S-a tras și în autobuze cu civili, mașini și ambulanțe. Rusia face asta în fiecare zi în toată Ucraina”, a denunțat secretarul de stat american, citat de EFE.

El a indicat că o dezbatere urgentă a acestui for asupra Ucrainei este prevăzută pentru joi, când urmează să fie aprobată o rezoluție depusă de Kiev și aliații săi privind inițierea unei anchete internaționale cu privire la încălcări, "pas important pentru asigurarea documentării și tragerii la răspundere”, potrivit Reuters.

„Trebuie să transmitem un mesaj ferm și unit că președintele (Vladimir) Putin trebuie să oprească necondiționat acest atac", a spus el.

Blinken vrea ca Rusia să fie exclusă din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

În același timp, Blinken a sugerat excluderea Moscovei din Consiliul ONU pentru drepturile omului după invazia rusă în Ucraina.

"Este rezonabil să ne întrebăm dacă unui stat membru al ONU, care încearcă să cucerească un alt stat membru al ONU, în timp ce comite încălcări oribile ale drepturilor omului și provoacă suferințe umanitare enorme, ar trebui să i se permită să rămână în acest Consiliu", a întrebat el în alocuțiunea rostită în fața Consiliului.

Totodată, secretarul de stat a reamintit că represiunea are loc și pe teritoriul Rusiei, unde mii de persoane au fost reținute pentru simplul fapt de a demonstra pașnic împotriva invaziei în Ucraina, între care jurnaliști care reflectau aceste evenimente.

Blinken a cerut, de asemenea, respingerea argumentului Rusiei, care anterior, în cadrul aceluiași forum, a încercat să justifice incursiunea sa în Ucraina, subliniind că intenția sa este de a proteja comunitatea rusofonă despre care susține că este atacată și umilită, potrivit EFE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău