Bitcoin revine sub 30.000 de dolari, cea mai scăzută valoare din ultimele cinci luni

  • 22 Iunie 2021 16:54
Bitcoin revine sub 30.000 de dolari, cea mai scăzută valoare din ultimele cinci luni

Cotația bitcoin a coborât marți sub pragul de 30.000 de dolari, pentru prima dată de la sfârșitul lunii ianuarie, cea mai importantă criptomonedă fiind afectată de recentă campanie demarată de autoritățile chineze împotriva criptomonedelor, informează AFP.

În jurul orei 12.50 GMT, un bitcoin se tranzacționa la 29.950 de dolari, cu 9,25% sub cotația înregistrată luni seara, după ce anterior a coborât până la 29.334 dolari, cea mai scăzută valoare înregistrată după data de 27 ianuarie 2021.

Cea mai importantă monedă digitală este cotată în prezent la 2,2% peste valoare înregistrată la începutul anului, dar s-a prăbușit cu 54% comparativ cu maximul istoric de 64.870 de dolari atins la mijlocul lunii aprilie.

"Incertitudinile cu privire la atitudinea Guvernului chinez și teama că acceptarea bitcoin și a altor criptomonede va fi întârziată de impactul lor asupra mediului afectează piața", a comentat Fawad Razaqzada, analist la ThinkMarkets.

Guvernul chinez derulează o campanie activă pentru a frâna minarea de bitcoin. Potrivit mai multor producători de criptomonede, furnizorii de energie din provincia chineză Sichuan au primit ordinul de a înceta să mai furnizeze electricitate firmelor care se ocupă cu minarea de bitcoin.

"Acest ordin este o nou lovitură dură pentru piața de bitcoin", apreciază Timo Emden, analist specializat pe criptomonede, care apreciază că în prezent este posibil ca importanța Chinei pentru industria de bitcoin să se diminueze rapid.

Consumul mare de energie, generat prin arderea de combustibili fosili, este o problemă de durată a bitcoin. Firmele care se ocupă cu minarea de criptomonede utilizează sute de computere care funcționează non-stop pentru a verifica tranzacțiile cu bitcoin.

Cu toate acestea, cea mai importantă criptomonedă a început anul 2021 pe o notă optimistă, grație intrării pe piață a unor companii de tip mainstream și a unor mari investitori precum băncile de pe Wall Street și constructorul auto Tesla Inc. La rândul lor, unii investitori individuali considerau criptomonedele ca un instrument bun pentru plasarea unei părți din economiile acumulate în timpul pandemiei. Rezultatul, valoarea de piață a celor peste 7.000 de criptomonede urmărite de firma CoinGecko a ajuns la un vârf de 2.600 miliarde de dolari la începutul lunii mai.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău