Bisericile de lemn, printre cele mai căutate obiective turistice din Maramureș

  • 17 Mai 2016 16:21
Bisericile de lemn, printre cele mai căutate obiective turistice din Maramureș

Bisericile de lemn vechi de sute de ani, dar și mănăstirile ortodoxe din Munții Gutâiului, Pietrosul Rodnei și muzeele din municipiile Baia Mare și Sighetu Marmației sunt printre cele mai vizitate obiective turistice în perioada verii.

Declarația a fost făcută marți, 17 mai, pentru AGERPRES, de președintele ANTREC Maramureș, Victoria Berbecaru.

"Cele opt biserici din lemn, unele vechi de aproape 400 de ani, aflate acum în patrimoniul UNESCO, sunt printre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș pe durata sezonului de vară. Turiștii români, îndeosebi cei care practică turismul religios, sunt dornici să vadă aceste obiective, să cunoască istoria lor, să facă fotografii și să discute cu localnicii. Grupurile organizate, majoritatea din Moldova, Dobrogea și Oltenia, întreprind circuite turistice bine organizate pentru a vedea obiectivele, cât și altele de interes cum ar fi: muzeele de istorie, muzeele satului din Baia Mare și Sighetu Marmației. Grupurile ajung în Maramureș însoțite de ghizi bine pregătiți care știu ce anume trebuie să viziteze", a spus Victoria Berbecaru, care este proprietara unei pensiuni rurale din comuna Botiza.

Pe lângă bisericuțele din lemn aflate în patrimoniu UNESCO, de o apreciere aparte din partea turiștilor se bucură și mănăstirile de rit ortodox cât și cele aparținând etnicilor ucraineni.

"Mănăstirile ortodoxe Moisei, Rohia, Rohița, Dragomirești, Săpânța-Peri, Petrova, Bixad ( jud.Satu Mare), Botiza, Habra-Groși, dar și cele de rit ortodox-ucrainean sunt căutate de turiști. Anual câteva mii de turiști din diferite zone a țării se îndreaptă spre aceste lăcașe de cult pentru a le vizita. Fiecare obiectiv religios vizitat completează oferta turistică a Maramureșului cu alte posibilități de vacanță unice prin frumusețea locului și serviciile puse la dispoziție", a spus Victoria Berbecaru.

Pe lista monumentele UNESCO se află bisericuțele de lemn din satele Bârsana, Budești, Desești, Ieud, Plopiș, Poienile Izei, Rogoz și Șurdești.

Potrivit aceleiași surse, turiștii care aleg ca destinație bisericile sau lăcașele de cult vechi optează pentru cazare și masă fie la pensiunile din apropiere, fie în incinta mănăstirilor acolo unde există această posibilitate.

Conform ANTREC, Maramureșul este vizitat anual de peste 40.000 de turiști români și străini.

Sursa: Agerpres.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău