Biserica Ortodoxă Rusă începe analiza măsurilor pe care le va lua, după ce Constantinopolul a recunoscut autocefalia Ucrainei

  • 15 Octombrie 2018 17:50
Biserica Ortodoxă Rusă începe analiza măsurilor pe care le va lua, după ce Constantinopolul a recunoscut autocefalia Ucrainei

La consfătuire va lua parte și Înalt Prea Sfințitul Onufrie, mitropolitul Kievului.

Sesiunea de vizite a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a început luni, la Minsk. În urma întâlnirii, vor fi luate măsuri în legătură cu decizia Patriarhiei de la Constantinopol privind autocefalia Bisericii Ortodoxe din Ucraina, transmite corespondentul agenției TASS.

"Cu o oarecare întârziere, începem reuniunea Sfântului Sinod, motivul fiind foarte complex - am avut o conversație semnificativă cu Alexandr G. Lukașenko, președintele Republicii Belarus. Am discutat o serie de probleme legate de viața Bisericii Ortodoxe din Belarus, despre relațiile inter-ortodoxe și inter-creștine. 

Asemenea reuniuni clarifică poziția interlocutorului", a declarat Prea Fericitul Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii.
Printre alții, la reuniunea Sinodului, a venit și Înalt Prea Sfințitul Onufrie, mitropolitul Kievului. 

Anterior, Alexandr Volkov, secretarul de presă al Patriarhiei Moscovei, a spus că Sinodul va da un răspuns "adecvat și dur" ca urmare a deciziilor adoptate de Patriarhia de la Constantinopol cu privire la Ucraina.

La reuniunea sinodului, care a avut loc în perioada 9-11 octombrie, Patriarhia de la Constantinopol a confirmat decizia de a proceda la acordarea autocefaliei pentru Biserica Ortodoxă din Ucraina și a anulat decizia din 1686 de a transfera mitropolia Kievului sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei. De asemenea, s-a decis eliminarea anatemei declarate pentru conducătorii celor două biserici non-canonice din Ucraina - Filaret, șeful Patriarhiei de la Kiev, și Macarie, șeful Bisericii Autocefale Ucraineene.

În plus, s-a făcut cunoscută dorința Mitropoliei de la Kiev de a reveni sub jurisdicția Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol (Istanbul).
Biserica Ortodoxă Rusă, precum și o serie de biserici ortodoxe locale consideră aceste decizii drept ostile și ilegale, ceea ce poate duce la o schismă gravă în cadrul Ortodoxiei. 

sursa: rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău