Biserica Ortodoxă a Ucrainei se rupe definitiv de Moscova și anunță că va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie

  • 24 Mai 2023 17:54
Biserica Ortodoxă a Ucrainei se rupe definitiv de Moscova și anunță că va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie

Biserica Ortodoxă a Ucrainei, cea fidelă Kievului, a anunțat miercuri că a decis să treacă la calendarul iulian îndreptat în care Crăciunul este sărbătorit pe data de 25 decembrie într-o nouă mutare de distanțare față de Rusia, relatează Reuters.

Până la declanșarea invaziei împotriva țării lor anul trecut, majoritatea ortodocșilor din Ucraina au sărbătorit Crăciunul pe 7 ianuarie, ca alte țări ortodoxe care folosesc calendarul iulian introdus în 46 î.Hr, scrie Hotnews.

„Întrebarea aceasta a apărut cu o nouă forță ca rezultat al agresiunii ruse” a scris Biserica Ortodoxă a Ucrainei într-o postare făcută pe Facebook pentru a anunța trecerea la calendarul gregorian.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, până nu demult fidelă Moscovei, nu a comentat deocamdată decizia. În mod formal ea a rupt legăturile cu Patriarhia Moscovei în luna martie a anului trecut, însă guvernul de la Kiev o acuză că susține în continuare invazia rusă prin numeroși membri ai clerului său.

13 ierarhi ai acestei biserici care până anul trecut a fost subordonată Patriarhiei de la Moscova au rămas fără cetățenie, fiind acuzați de serviciul secret ucrainean (SBU) de trădare sau de propagandă pro-Rusia în biserici. Legea ucraineană nu permite dubla cetățenie, iar cei 13 ar fi deținut și cetățenie rusă.

Biserica Ortodoxă a Ucrainei a anunțat că va trece la calendarul iulian îndreptat de la 1 septembrie, când începe anul liturgic, notând că „în zilele noastre calendarul iulian este perceput ca fiind legat de cultura bisericii ruse”.

Ea a precizat însă că parohiile individuale vor avea posibilitatea de a urma în continuare vechiul calendar iulian, dacă doresc acest lucru, afirmând că „„reforma calendarului se va desfășura fără constrângere, treptat și conștient”.

Autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a fost recunoscută în urmă cu 5 ani de către patriarhul ecumenic Bartolomeu I.

Un sondaj de opinie făcut de guvernul ucrainean în luna decembrie a anului trecut a arătat că 59% din peste 1,5 milioane de respondenți s-au pronunțat în favoarea sărbătoririi Crăciunului în data de 25 decembrie.

Ministerul ucrainean al culturii și-a exprimat anterior susținerea pentru mutarea datei, afirmând că aceasta „este potrivită cerințelor vremurilor noastre și opiniei publice”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău