Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului recunoaște noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei

  • 25 Octombrie 2020 13:31
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului recunoaște noua Biserică Ortodoxă a Ucrainei

Biserica Ortodoxă a Ciprului a recunoscut autocefalia Bisericii Orodoxe a Ucrainei – transmite, sâmbătă, Ukrainska Pravda.

Publicația precizează că este a patra biserică ortodoxă care recunoaște independența noii biserici ucrainene față de Patriarhia Moscovei, după Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, Biserica Ortodoxă a Greciei și Biserica Ortodoxă a Alexandriei.

„Anunțăm, cu bucurie, că Hrisostom al II-lea al Noii Iustiniane și al întregului Cipru, întâistătător al Bisericii Ortodoxe a Ciprului, l-a menționat, pentru prima oară, pe Preafericitul Mitropolit de Kiev și al întregii Ucraine, Epifanie, în calitate de conducător al Bisericii Ortodoxe Autocefale a Ucrainei. Astfel, Biserica Ciprului, care este una dintre cele mai vechi biserici locale, s-a alăturat recunoașterii Tomosului privind autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și a devenit a patra Biserică ce recunoaște Biserica noastră” – a comunicat Evstrati Zoria, adjunct al șefului centrului de presă al noii biserici ortodoxe din Ucraina.

În același timp, patru dintre ierarhii Bisericii Ciprului au criticat decizia Arhiepiscopului Hrisostom al II-lea, calificând-o drept necanonică.

Amintim că, la începutul anului trecut, Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat documentul care asigură independența Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, marcând, astfel, o despărțire istorică a Kievului, de Patriarhia Moscovei. Bartolomeu a semnat decretul de autocefalie în prezența președintelui ucrainean de la acea vreme, Petro Poroșenko, și a liderului noii biserici independente, mitropolitul Epifanie.

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău