Biroul Politici de Reintegrare îi va solicita reprezentanței OMS efectuarea unei vizite în regiunea transnistreană

  • 28 Aprilie 2020 13:52
Biroul Politici de Reintegrare îi va solicita reprezentanței OMS efectuarea unei vizite în regiunea transnistreană

Chișinăul a luat act și regretă decizia OSCE cu privire la lipsa planurilor pentru convocarea unei ședinței în formatul 5+2 pe durata situației de urgență. Potrivit unui comunicat al Biroului Politici de Reintegrare Chișinăul a solicitat încă pe 10 aprilie convocarea, în regim de urgență, a unei reuniunii în formatul 5+2, la care urmau să fie discutate o serie de subiecte care vizau viața și sănătatea cetățenilor, precum și accesul populației la asistența medicală în contextul barierelor ilegale de liberă circulație.

În contextul informațiilor disponibile, Chișinăul reiterează și insistă asupra necesității convocării în regim de urgență a ședinței formatului 5+2 și solicită mediatorilor și observatorilor să-și revizuiască poziția în această privință.

Prin acțiunile unilaterale ale părții transnistrene sunt încălcate drepturile omului, în special dreptul la viață și sănătate, dreptul persoanelor asigurate medical să consulte medicul, dreptul la alegerea instituției medicale publice sau private, libera circulație precum și accesul la medicamente compensate și necesități vitale, se menționează în comunicatul citat.

Chișinăul consideră că sănătatea persoanelor este înafara procesului politic, și în acest context anunță că va utiliza inclusiv alte instrumente pe care le are la dispoziție pentru a asigura soluționarea problemelor urgente ale cetățenilor Republicii Moldova.

Astfel Biroul Politici de Reintegrare anunță că va adresa astăzi un demers către reprezentanța Organizației Mondiale a Sănătății, prin care va solicita OMS efectuarea unei vizite cu caracter strict tehnic în regiunea transnistreană, care este parte componentă a Republicii Moldova, pentru a se informa la fața locului despre realitățile crizei pandemice de COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău