Biroul politici de reintegrare atenționează jurnaliștii cu privire la intențiile lor de a se deplasa în regiunea transnistreană pentru a reflecta alegerile din Federația Rusă

  • 15 Martie 18:18
Biroul politici de reintegrare atenționează jurnaliștii cu privire la intențiile lor de a se deplasa în regiunea transnistreană pentru a reflecta alegerile din Federația Rusă

În legătură cu interesul manifestat de către reprezentanții mass-media internaționale și de pe malul drept al Nistrului față de alegerile din Federația Rusă organizate în regiunea transnistreană și intenției de a efectua deplasări în regiune în vederea realizării reportajelor jurnalistice de pe teren, atenționăm asupra mai multor riscuri la care se pot expune aceștia pe un teritoriu temporar necontrolat de autoritățile constituționale.

Reamintim că Tiraspolul îngrădește astfel de deplasări, solicitând „acreditarea” la structuri nerecunoscute de autoritățile moldovene și cele internaționale. Implicit, jurnaliștii care se deplasează în regiune fără pretinsele „acreditări” pot deveni obiectul unor rețineri, confiscări de echipamente, privări ilegale de libertate și emiteri de pretinse decizii privind declararea indezirabilității aflării lor în perimetrul regiunii.

Din considerente obiective, organele de drept ale Republicii Moldova nu pot oferi garanții de securitate și de menținere a ordinii publice în regiune, inclusiv pentru a asigura exercitarea nestingherită a drepturilor profesionale ale jurnaliștilor, promotorilor drepturilor omului și ale funcționarilor publici aflați în executarea atribuțiilor de serviciu.

La fel, evidențiem faptul că așa-zisele proceduri de „acreditare” impuse de Tiraspol vin în contradicție cu legislația Republicii Moldova. Implicit, în vederea evitării unor provocări sau situații de criză, Biroul politici de reintegrare recomandă jurnaliștilor locali și internaționali să se abțină de la deplasări în regiunea transnistreană.

Problema eliminării tuturor obstacolelor artificiale în calea liberei circulații în raioanele de est ale țării și a exercitării dreptului la libera exprimare va continua să fie menținută pe agenda tuturor formatelor de dialog privind reglementarea transnistreană, până la soluționarea definitivă a acesteia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
30,24
Câțiva nori
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău