Biroul Național de Statistică a lansat aplicația de vizualizare a datelor Recensământului din 2014
-
11 Iulie 2017 18:01
Datele Recensământului Populației și Locuințelor din Moldova din anul 2014 au devenit disponibile pentru toți doritorii, grație aplicației speciale care a fost lansată marți pe site-ul Biroului Național de Statistică (BNS). Aceasta oferă posibilitatea de a vizualiza și a înțelege ușor rezultatele Recensământului.
Potrivit agenției INFOTAG, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, a anunțat la prezentarea proiectului că în Republica Moldova aceasta este prima aplicație de vizualizare a datelor recensământului.
"Aplicația a fost creată cu suportul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova (SDC) și Fondul ONU pentru Populație în Moldova și este lansată anume pe 11 iulie, de Ziua mondială a populației", a spus ea.
Președintele UNFPA în Moldova, Rita Columbia, a remarcat faptul că această aplicație va ajuta oamenii să înțeleagă mai bine statistica recensământului, inclusiv în raioane, ceea ce va oferi posibilitatea îmbunătățirii situației demografice în stat".
Potrivit ei, pentru elaborarea și lansarea aplicației a fost nevoie de circa patru luni și $8 mii.
Accesând http://recensamant.statistica.
De asemenea, aplicația conține hărți statistice, întocmite în baza Recensământului din 2014, la nivel de raion și în ansamblu pe țară.
După cum a informat anterior INFOTAG, datele statistice cu privire la Recensământul din anul 2014 au fost prezentate abia la sfârșitul lui martie 2017. În conformitate cu acestea, oficial, la data Recensământului, populația Moldovei constituia 2 998 235 de oameni, însă în aplicație este înregistrată o altă cifră, de 2 804 801. În conformitate cu datele calculate, după care BNS se conduce și astăzi, la începutul acestui an, populația rezidentă a Moldovei, având în vedere și persoanele temporar plecate din țară, fără Transnistria și Bender, a fost de 3,55 mil. de oameni, cu 2,2 mii mai puțini decât în anul precedent.
Potrivit datelor Recensământului, moldoveni s-au declarat 75,8% din populație (în anul 2004 - 75%), români - 7%, ucraineni - 6,6% și rușii - 4,1%. În comparație cu datele din 2004, numărul ucrainenilor s-a micșorat cu 2,2%, al rușilor - cu 1,8%, iar numărul persoanelor care s-au identificat ca români s-a triplat.
Numărul femeilor este mai mare decât al bărbaților și constituie 51,8%. La Bălți sunt 85 de bărbați la 100 de femei, în timp ce la Comrat sunt 101 de bărbați la 100 de femei.
Din numărul total al populației, 96,8% de respondenți se consideră creștini ortodocși.