Bill Nelson, noul director al NASA, a salutat 'o nouă eră spațială'

  • 04 Mai 2021 15:51
Bill Nelson, noul director al NASA, a salutat 'o nouă eră spațială'

Fostul senator american Bill Nelson, care a călătorit pe orbita Terrei la bordul unei navete spațiale, a depus luni jurământul oficial pentru a deveni noul director al NASA și a salutat cu această ocazie "o nouă eră spațială", într-o perioadă în care astronauții din Statele Unite se pregătesc să revină pe Lună, informează AFP, potrivit Agerpres.

Luni, cu o mână pe Biblie, Bill Nelson a depus jurământul în fața vicepreședintei americane Kamala Harris.

La ceremonia organizată la Casa Albă au asistat și Charles Bolden, fostul administrator al agenției spațiale americane din timpul mandatului președintelui Barack Obama, precum și directorul din mandatul lui Donald Trump, republicanul Jim Bridenstine, care a participat prin videoconferință.

Prezența lor a dorit "să arate continuitatea, dincolo de politicile partizane, cu care trebuie să conducem programul spațial al națiunii, în special cel al NASA", a declarat Bill Nelson, în vârstă de 78 de ani.

"O nouă eră spațială se deschide", a adăugat el, în fața unui fragment de rocă lunară.

Bill Nelson va trebui să conducă NASA într-o perioadă în care agenția americană se confruntă cu o serie de provocări importante.

NASA se pregătește să trimită din nou astronauți americani pe Lună prin programul Artemis. Ambițiosul său calendar, ce prevede revenirea americanilor pe suprafața Lunii în 2024, a fost menținut deocamdată de administrația Biden.

De asemenea, NASA se orientează tot mai mult către parteneriate comerciale, pe care va trebui să le susțină în perioada următoare.

Președintele Joe Biden a afirmat totodată că dorește să plaseze cercetările din domeniul modificărilor climatice în centrul misiunilor realizate de NASA.

Carieră politică

În 1986, Bill Nelson a zburat la bordul navetei spațiale Columbia pentru o misiune de șase zile în spațiu. Pilotul navetei a fost unul dintre predecesorii lui în funcția de director al NASA, Charles Bolden, prezent la ceremonia de luni.

Ales din partea statului Florida în Camera Reprezentanților între 1979 și 1991, apoi în Senat din 2001 până în 2019, Bill Nelson a prezidat sau a fost membru al unor subcomisii parlamentare dedicate spațiului, timp de mai mulți ani.

"Având zeci de ani de experiență și în calitatea lui de fost astronaut, Bill Nelson va face să avanseze misiunile științifice, aeronautice și tehnologice ale NASA", a scris pe Twitter, luni, Kamala Harris.

În momentul confirmării în funcție a republicanului Jim Bridenstine, Bill Nelson a declarat că directorul NASA nu ar trebui să fie un politician, ci un profesionist care a lucrat în industria spațială. În pofida acelor critici inițiale, activitatea desfășurată de Jim Bridenstine în fruntea agenției americane a fost considerată ulterior eficientă, mai ales datorită cunoștințelor sale despre funcționarea Congresului Statelor Unite.

Apropierea dintre Bill Nelson și Joe Biden, care are aceeași vârstă și a fost senator aproximativ în aceeași perioadă, ar trebui să îi permită noului director al NASA să beneficieze de sprijinul actualului președinte american.

Astronauta americană Pamela Melroy urmează să fie confirmată de Senatul american în funcția de directoare adjunctă a NASA. Fost pilot, ea este una dintre cele două femei care au comandat o navetă spațială în timpul unui zbor spre Stația Spațială Internațională (ISS).

Weekendul trecut, Kamala Harris a fost numită la conducerea Consiliului spațial național, care are sarcina de a alcătui politicile spațiale ale administrației americane. Acel consiliu a fost relansat în timpul mandatului lui Donald Trump și a fost condus în acea perioadă de fostul vicepreședinte american Mike Pence.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău