Bilanțul epidemiei de coronavirus a depășit pragul de 3.000 de decese la nivel mondial

  • 02 Martie 2020 10:18
Bilanțul epidemiei de coronavirus a depășit pragul de 3.000 de decese la nivel mondial

Bilanțul epidemiei de coronavirus (Covid-19) a depășit luni pragul de 3.000 de decese la nivel mondial și continuă să aibă consecințe grave în întreaga lume, în special în Italia și Coreea de Sud, unde numărul de noi cazuri a înregistrat o creștere fulminantă, relatează AFP.

În China, unde virusul a apărut la sfârșitul anului 2019, autoritățile au anunțat luni 42 de noi decese, bilanțul la nivelul întregii țări ajungând la 2.912 de morți, iar cel la nivel mondial la peste 3.000. Cu toate acestea, cele 202 de noi cazuri de infectare raportate luni în China continentală reprezintă cel mai mic număr înregistrat într-o singură zi de la sfârșitul lunii ianuarie.

Însă, în timp ce epidemia de Covid-19 pare să se reducă în China, unde măsurile de carantină draconice vizează peste 50 de milioane de persoane, aceasta continuă să se agraveze în mai multe țări.

În Italia au fost raportate duminică aproximativ 500 de noi cazuri, o creștere spectaculoasă care aduce numărul de infectări la aproape 1.700 la nivelul întregii țări. De asemenea, au fost raportate cinci noi decese, bilanțul ajungând la 34 de morți în peninsulă, în cele trei regiuni din nordul țării cele mai afectate: Lombardia, Emilia-Romagna și Veneto.

În ceea ce privește Coreea de Sud, a doua cea mai afectată țară după China, luni au fost înregistrate aproape 500 de noi cazuri și patru noi decese - un total de peste 4.000 de infectări cu coronavirus, dintre care 22 mortale.

Primăria din Seul a depus o plângere pentru omucidere împotriva liderilor Bisericii Shincheonji a lui Iisus, acuzând mișcarea religioasă că nu a împiedicat răspândirea epidemiei. Nu mai puțin de 60% din cazurile confirmate în țară sunt legate de această puternică, însă opacă organizație, acuzată de detractorii săi că ar fi o sectă.

Franța, un nou focar de contaminare în Europa, a raportat 130 de cazuri și două decese.

Muzeul Luvru, un loc emblematic pentru turismul din capitala Franței, care a primit 9,6 milioane de vizitatori în 2019, a rămas duminică închis. Personalul a invocat dreptul de a-și opri activitatea în caz de pericol, a anunțat conducerea, fără a specifica dacă muzeul se va redeschide luni.

Salonul de carte de la Paris, care urma să se desfășoare în perioada 20-23 martie, a fost anulat.

Germania a înregistrat 129 de cazuri. Peste jumătate dintre pacienții germani provin din Renania de Nord-Westfalia (vest), unde un cuplu infectat a participat la un carnaval la sfârșitul lunii februarie.

Iranul a raportat duminică 11 noi decese, bilanțul oficial ajungând la 54 de morți în această țară. Cu toate acestea, serviciul BBC în limba farsi a evocat un număr mult mai mare, de cel puțin 210 morți, o cifră negată de autorități.

Un al doilea deces, tot în statul Washington (nord-vest), a fost anunțat în Statele Unite, unde 22 de persoane au fost identificate oficial cu coronavirus. Câțiva pacienți diagnosticați în ultimele zile nu aveau nicio legătură cunoscută cu un focar de epidemie, ceea ce sugerează că boala începe să se răspândească pe teritoriul american.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ridicat la sfârșitul săptămânii trecute nivelul amenințării legate de coronavirus de la "ridicat" la "foarte ridicat", nivelul maxim.

Agenția ONU a reamintit că simptomele sunt ușoare pentru majoritatea pacienților, grave (pneumonie) pentru 14% dintre aceștia și că 5% dintre cei afectați sunt în stare critică. Rata de deces pare să fie de 2 până la 5%, potrivit OMS, care a cerut duminică țărilor din întreaga lume să se aprovizioneze cu dispozitive medicale de asistență respiratorie, esențiale pentru a trata pacienții cu forma severă a bolii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău