Biden va vizita Irlanda și Irlanda de Nord

  • 14 Martie 2023 08:45
Biden va vizita Irlanda și Irlanda de Nord

Președintele american Joe Biden a afirmat luni că „intentionează" să viziteze Irlanda și Irlanda de Nord, după ce premierul britanic l-a invitat să vină pentru a comemora semnarea așa-numitului acord de pace din "Vinerea Mare", notează Agerpres.

"Vă invităm în Irlanda de Nord și sperăm că veți putea veni, pentru a comemora acordul" semnat în urmă cu 25 de ani, a declarat Rishi Sunak în timpul unei întâlniri la San Diego, în California.

"Știu că este ceva foarte special și la care țineți. Ne-ar face plăcere să fiți alături de noi", a adăugat el.

"Douăzeci și cinci de ani. Parcă a fost ieri", a răspuns președintele american, mulțumindu-i premierului Sunak.

Întrebat de jurnaliștii prezenți despre o posibilă călătorie, Joe Biden a spus apoi: "Intenționez să vizitez Irlanda de Nord și Republica" Irlanda.

Democratul de 80 de ani, un catolic care își revendică cu mândrie rădăcinile irlandeze, a urmărit cu mare atenție negocierile dificile dintre Londra și Uniunea Europeană privind statutul delicat al Irlandei de Nord în urma Brexit-ului.

Joe Biden a avertizat în mod repetat împotriva oricărei decizii care ar dăuna în vreun fel acordului de pace.

El a salutat încheierea recentă a unui acord pe această temă care otrăvește relațiile dintre Regatul Unit și Bruxelles.

Acordul din "Vinerea Mare", ziua care desemnează pentru creștini vinerea dinaintea Paștelor, a fost semnat pe 10 aprilie 1998. El a pus capăt deceniilor de confruntări între naționaliștii catolici, partizani ai unirii cu Republica Irlanda, și protestanții unioniști, loiali Londrei.

Tratatul leagă pe de o parte Irlanda și Regatul Unit, iar pe de altă parte părțile opuse din Irlanda de Nord.

El stabilește principiul autodeterminării pentru locuitorii Irlandei de Nord și prevede, de asemenea, crearea de instituții autonome mixte și dezarmarea provinciei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău