Biden și Zelenski vor avea întrevederi la summitul G7

  • 20 Mai 2023 09:32
Biden și Zelenski vor avea întrevederi la summitul G7

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va avea întrevederi cu omologul său american, Joe Biden, la summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, a declarat vineri la televiziune șeful său de cabinet, Andrii Iermak, citat de Agerpres.

Cei doi lideri urmează să discute în special despre coaliția internațională vizând să antreneze piloți ucraineni pe avioane de luptă, inclusiv F-16, la care Joe Biden și-a anunțat vineri sprijinul, ceea ce "va permite Ucrainei să aibă foarte curând tot ce trebuie ca să-și apere cerul", a spus șeful de cabinet.

El a confirmat că președintele ucrainean, care s-a adresat vineri summitului Ligii Arabe în Arabia Saudită, va călători în Japonia pentru G7.

Reuniunea internațională are loc în timp ce trupele ucrainene pregătesc o contraofensivă.

Joe Biden, care participă la summitul G7 din Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susține "o inițiativă comună vizând antrenarea de piloți ucraineni pe avioane de luptă de generația a patra, inclusiv F-16", potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe.

Această decizie a fost apreciată drept "istorică" de președintele Zelenski care a spus că așteaptă cu nerăbdare "să discute despre aplicarea practică" a planului, la Hiroshima.

Joe Biden, care orchestrează răspunsul occidental în fața Rusiei, se confruntă cu o presiune tot mai mare pentru a permite trimiterea aeronavelor americane produse de Lockheed Martin în Ucraina, nu prin intermediul Statelor Unite, ci de către alte țări care dețin asemenea avioane. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău