Biden: Putin a pierdut deja războiul, iar întrebarea nu este dacă Ucraina trebuie sau nu să adere la NATO, ci când ar urma să adere

  • 14 Iulie 2023 13:55
Biden: Putin a pierdut deja războiul, iar întrebarea nu este dacă Ucraina trebuie sau nu să adere la NATO, ci când ar urma să adere

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că aderarea Ucrainei la NATO în timpul războiului este imposibilă, dar aceasta va fi în cele din urmă parte din Alianță. ,,Nimeni nu poate adera la NATO în timp ce se desfășoară un război, în care națiunile NATO sunt atacate, pentru că asta garantează că suntem în război, că suntem în cel de-al treilea război mondial", potrivit European Pravda, cu referire la declarația lui Biden la o conferință de presă la Helsinki, la 13 iulie, scrie defenseromania.ro.

În același timp, Biden a subliniat că acum nu se pune problema dacă Ucraina va deveni membră a NATO, ci când va deveni membră. Biden a mai spus că "Putin a pierdut deja războiul" și că în prezent are "o problemă reală".

,,Ar putea să încheie războiul mâine, nu trebuie decât să spună: 'Mă opresc' ", a declarat președintele american cu prilejul unei vizite în Finlanda.

,,Dar nu există nicio posibilitate pentru el să câștige războiul în Ucraina. A pierdut deja", a precizat Biden, subliniind lipsa de resurse a Rusiei și dificultățile sale economice.

Ucraina, așteptată să facă progrese semnificative în ofensivă sa

În pofida progreselor reduse ale contraofensivei ucrainene pe front, președintele american s-a declarat convins că aceasta va duce la o cerere de negociere din partea Moscovei.

,,Sper, este așteptarea mea, că Ucraina va face progrese semnificative în ofensiva sa și asta va duce la o reglementare negociată într-un moment sau altul", a declarat liderul american în vârstă de 80 de ani.

În ceea ce privește dezamăgirea afișată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski că nu a primit un calendar precis privind aderarea țării sale la NATO cu prilejul reuniunii de la Vilnius, Joe Biden a reiterat promisiunea americană privind aderarea viitoare a Ucrainei.

,,Întrebarea nu este dacă trebuie sau nu să adere la NATO, ci când vor putea adera și ei vor adera la NATO", a spus liderul de la Casa Albă.

Nu există o perspectivă reală ca Putin să utilizeze arma nucleară

Rusia a răspuns joi cu lovituri aeriene și cu o amenințare "nucleară" la susținerea afișată de NATO față de Ucraina la summitul de la Vilnius.

Șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat la rândul său că livrarea de avioane de luptă F-16 occidentale va fi considerată ca o amenințare "nucleară", aceste avioane fiind capabile să transporte arme atomice.

,,Nu cred că există o perspectivă reală ca Putin să utilizeze arma nucleară. Nu numai Occidentul, ci și China și restul lumii au spus: 'nu mergeți până acolo' ", a spus Joe Biden, în conferința susținută alături de președintele finlandez Sauli Niinisto.

Joe Biden a ajuns miercuri seară în Finlanda, care a aderat în aprilie la NATO, în ultima etapă a turneului european pe care l-a început duminică seară la Londra.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău