Biden este hotărât să-și folosească restul mandatului pentru a ajuta Ucraina, susține consilierul american pentru securitate națională

  • 15 Septembrie 17:22
Biden este hotărât să-și folosească restul mandatului pentru a ajuta Ucraina, susține consilierul american pentru securitate națională

Președintele american Joe Biden este „determinat” să folosească restul mandatului său pentru a întări Ucraina și se va întâlni cu omologul său Volodimir Zelenski în timpul Adunării Generale a ONU de la New York, la sfârșitul lunii septembrie, a declarat, sâmbătă, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează AFP, citată de News.ro.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite, care vor avea loc în luna noiembrie an.c., ar putea schimba regulile jocului pentru Kiev dacă republicanul Donald Trump va câștiga. Colaboratorii lui Trump au sugerat deja că, în cazul în care va câștiga, vor folosi ajutorul SUA ca pârghie pentru a forța Kievul să facă concesii teritoriale Rusiei pentru a pune capăt războiului.

Președintele Zelenski a declarat că, în cele din urmă, acest război va trebui să se încheie prin negocieri, iar noi avem nevoie ca ei să fie puternici în aceste negocieri”, a declarat Jake Sullivan la conferința anuală Yalta European Strategy, organizată de fundația miliardarului ucrainean Viktor Pintchouk.

Armata ucraineană se luptă de luni de zile pe frontul de est, unde forțele ruse au câștigat teren, în ciuda incursiunii surpriză a trupelor ucrainene în regiunea rusă Kursk în august.

În estul Ucrainei, „zona din jurul Pokrovsk este deosebit de îngrijorătoare”, a declarat Jake Sullivan, referindu-se la un oraș-cheie care este atacat intens de săptămâni de trupele ruse, care se află deja la mai puțin de 10 km de acest nod rutier și feroviar strategic. Potrivit lui Sullivan, președintele Biden se va întâlni cu omologul său ucrainean la sfârșitul lunii septembrie la New York.

În acel moment, președintele Biden va mai avea patru luni în funcție. Și el este hotărât să folosească aceste patru luni pentru a pune Ucraina în cea mai bună poziție posibilă pentru a câștiga”, a subliniat Jake Sullivan.

În timp ce Volodimir Zelenski și alți lideri ucraineni denunță constant întârzierile ajutorului militar occidental, în special american, Jake Sullivan a asigurat că problema este cauzată de dificultățile logistice și nu de lipsa de voință politică de a sprijini Kievul.

Nu este o chestiune de voință politică. Este o chestiune de logistică dificilă și complicată (…) pentru a aduce aceste echipamente pe linia frontului”, a spus el. „Dar, așa cum a spus președintele Zelenski (…), având în vedere cu ce se confruntă Ucraina, trebuie să facem mai mult și mai bine. Și sunt de acord cu acest lucru”.

În fața noului val de atacuri asupra siturilor energetice ucrainene, Statele Unite se tem de lovituri rusești asupra centralelor nucleare ucrainene, care joacă un rol vital în producția de electricitate a țării, a adăugat Jake Sullivan.

Rușii au fost extrem de brutali în atacurile lor asupra infrastructurii energetice civile. Ei au tras deja asupra centralelor nucleare ucrainene și cred că acest lucru s-ar putea întâmpla din nou”, a declarat el.

Trebuie să ajutăm Ucraina să apere aceste centrale nucleare, ceea ce este deosebit de important și o prioritate pentru noi”, a subliniat oficialul american.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău