Biblioteca Națională va promova imaginea bibliotecii și a bibliotecarului

  • 27 Martie 2019 15:07
Biblioteca Națională va promova imaginea bibliotecii și a bibliotecarului

Biblioteca Națională și-a fixat ca prioritate în anul 2019 să promoveze imaginea bibliotecii, ca instituție, și a bibliotecarului, ca om al societății. Directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a menționat, miercuri, în deschiderea simpozionului bibliologic anual, că 2019 trebuie să fie „anul reașezării activității bibliotecare în conformitate cu noul cadru legal, strategic și de reglementare”, transmite IPN.

Elena Pintilei a amintit despre noua Lege cu privire la biblioteci, care a intrat în vigoare la 1 februarie 2019. În conformitate cu aceasta, se cere diversificarea resurselor, produselor și serviciilor propuse utilizatorilor. Accentul trebuie pus și pe dezvoltarea competențelor bibliotecarilor și a utilizatorilor bibliotecilor, a subliniat directorul Bibliotecii Naționale.

Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol, a remarcat faptul că multe dintre bibliotecile publice au fost modernizate în cadrul programului Novateca, iar acum este timpul ca investiții făcute să fie pe deplin valorificate. Bibliotecarul nu mai este perceput astăzi ca acel funcționar care dă cu împrumut cărți. Este omul care oferă și acces la servicii publice, face întâlniri cu oamenii din comunitate, a remarcat Andrei Chistol.

Vera Osoianu, șefă de direcție în cadrul Bibliotecii Naționale, a remarcat că primarii ar trebui să conștientizeze faptul că biblioteca este un serviciu public și ei, decidenții locali, sunt responsabili de buna activitate a bibliotecii. Vera Osoinau a regretat că, odată cu implementarea noii legi a salarizării în sistemul bugetar foarte, mulți angajați ai bibliotecilor au fost trecuți în funcții cu clase de salarizare mai joase. O prioritate pentru 2019 sunt amendamentele la lege, așa ca bibliotecarul să fie apreciat corespunzător pentru rolul său în comunitate.

Vera Osoianu a mai spus că anul acesta se va lucra pentru „a diversifica serviciile pentru membrii comunității, pentru a demonstra că în era internetului biblioteca nu și-a pierdut relevanța, ba mai mult, dacă acum îi lipsește ceva internetului, îi lipsește un bibliotecar care să știe cum să selecteze informația, cum să găsească informația de calitate și să vină cu noi conținuturi”. „Biblioteca trebuie să fie acolo unde este utilizatorul”, a spus Vera Osoianu, șefă de direcție la Biblioteca Națională.

La 1 ianuarie, în Republica Moldova activau 1334 de biblioteci publice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău