Biblioteca Națională/ Datini, tradiții și obiceiuri de iarnă ale poporului român

  • 13 Decembrie 2020 14:10
Biblioteca Națională/ Datini, tradiții și obiceiuri de iarnă ale poporului român

În ajunul sărbătorilor de iarnă, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova va fi organizată expoziția „ Datini, tradiții și obiceiuri de iarnă ale poporului român”. Expoziția va fi vernisată luni, 15 decembrie 2020, introducând vizitatorul în atmosfera deosebită a obiceiurilor specifice acestei perioade.

Scopul acestei expoziții este de a promova valorile imateriale românești și aduce în vizorul publicului larg documente din fondul Bibliotecii privind tradițiile și obiceiurilor de iarnă, cercetări ale folcloriștilor români.

Vor fi expuse circa 200 de documente (monografii, dicționare,  culegeri de colinde, publicații seriale, cărți poștale) despre tradițiile și obiceiurile calendaristice ale sărbătorilor de iarnă la români; datini etno-folclorice de Crăciun ale poporului român; colinde, cântece de stea, plugușoare, urături, teatrul popular; semănatul, sorcova în prima zi al noului an etc.

Printre documentele expuse se regăsesc: „Datinile și credințele poporului român adunate și așezate în ordine mitologică”, semnată de Elena Niculiță – Voronca, ediție din anul 1903,

Calendarul  Bisericesc, alcătuit de prof. Constantin N. Tomescu, din anul 1928, Calendarul Creștin pe anul bisect 140, editat de Mitropolia Bucovinei la Cernăuți, „Sărbătorile la români” de Tudor Panfile – un document major despre spiritualitatea tradițională românească, „Datini și tradiții etno – folclorice” de Nicolae Băieșu, despre repertoriul sărbătorilor calendaristice de iarnă, cercetând străvechea formă de cultură -  Colindatul în ceata bărbătească, care în pofida restricțiilor regimului totalitar, a rezistat ș.a.

 

Expoziția este amplasata în spațiul expozițional de la parterul instituției, etajul 1, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”) și poate fi vizitată până la 10 ianuarie 2021, conform programului de activitate al BNRM, cu respectarea regulilor antipandemice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău