Biblioteca Națională a R. Moldova organizează masa rotundă cu genericul „Un secol de la încoronarea Regelui Ferdinand Întâi și a Reginei Maria”

  • 10 Octombrie 2022 11:35
Biblioteca Națională a R. Moldova organizează masa rotundă cu genericul „Un secol de la încoronarea Regelui Ferdinand Întâi și a Reginei Maria”

Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează masa rotundă cu genericul „Un secol de la încoronarea Regelui Ferdinand Întâi și a Reginei Maria” cu expoziție de documente din colecțiile BNRM.

La eveniment vor participa istorici, scriitori, cercetători, bibliotecari.

Invitați: Anatol PETRENCU, dr. hab. în științe istorice, profesor universitar, președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”; Ion Negrei, istoric și om politic, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”; Igor Șarov, dr. în istorie, conferențiar universitar, Rector al Universității de Stat din Moldova; Aliona Gratii, critic și istoric literar, doctor habilitat; Sergiu Cataraga, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare; Crina Harea, doctorandă,

În această toamnă se împlinesc 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand Întâi și a Reginei Maria, la Alba Iulia. Momentul din octombrie 1922 este cel în care s-a desăvârșit făurirea României Mari. Cu această ocazie, la colegiul "Iulia Hașdeu" din Cahul a fost organizat un simpozion cu participarea unor istorici de pe ambele maluri ale Prutului.

Pe 15 octombrie 1922, Ferdinand I și Maria au fost întâmpinați, în gara de la Alba-Iulia, de prim-ministrul de atunci, Ionel Brătianu, de ceilalți membri ai Guvernului, de președinții celor două camere ale Parlamentului și de 40 de invitați străini, între care se afla și viitorul Rege George al VI-lea al Marii Britanii.

Evenimentul va avea loc la 12 octombrie 2022, ora 15.00, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, blocul II, etajul 1, Sala de arte și hărți, (str. 31 August 1989, nr. 78).   

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:9,26 m/s
Tue
23
Wed
16
Thu
7
Fri
8
Sat
10
Arhivă Radio Chișinău