Biblioteca Națională a lansat un catalog electronic

  • 10 Aprilie 2020 09:15
Biblioteca Națională a lansat un catalog electronic

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a lansat zilele acestea catalogul online SIBIMOL, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, directorul instituției, Elena Pintilei a menționat că pandemia provocată de Coronavirus-19, a schimbat vertiginos rutina noastră zilnică, afectând fiecare segment al societății. ”Astăzi, suntem puși în fața situației în care trebuie să ne adaptăm la metode moderne de a lucra, de a învăța și mai ales de a comunica. Biblioteca a trecut la o abordare alternativă de lucru și anume - oferirea de servicii și produse de la distanță. Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în timpul ”ușilor închise”, depune eforturi pentru ca zi de zi, informația să fie prelucrată si descrisă, făcând accesibile și vizibile documentele necesare din colecțiile  noastre în catalogul electronic online BNRM și catalogul SIBIMOL”, a mai spus  Elena Pintilei.

Potrivit sursei citate, catalogul colectiv al Bibliotecilor Publice SIBIMOL reprezintă o sursă informațională națională care include 32 de biblioteci publice, raionale și autorități bibliografice din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova. Este o platformă integrată informatizate, având funcția de centralizare, acumulare și transportare a datelor acumulate către instituțiile participante la catalogarea colectivă.

SIBIMOL includea la finele anului trecut 32 de biblioteci publice raionale din țară și conținea 646.959 înregistrări bibliografice, din care 35.962 înregistrări noi. În 2019 au fost integrate în sistem 211.870 resurse bibliografice, ce reprezintă o creștere cu 17.606 în raport cu anul precedent. Pe parcursul anului 2019 Catalogul SIBIMOL a fost consultat de 69.080 utilizatori virtuali în cadrul a 84.691 sesiuni on-line. Lider în procesul de creare a metadatelor este biblioteca raională Fălești cu 16.949 înregistrări bibliografice, urmată de bibliotecile raioanele Orhei, cu 14.397 și Briceni, cu 12.825 înregistrări bibliografice.    

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău