”OPT” poeți la debut

  • 31 Ianuarie 2018 12:42
0%
00:00:00
00:00:00

Zilele trecute, la Biblioteca Municipală ”B. P. Hasdeu” din Chișinău, a fost lansat, un volum de poezie care include versuri semnate de 8 tineri autori. Volumul intitulat ”Opt” a fost inițiat și coordonat de scriitorul Dumitru Crudu. Vitalie Colț, Rodica Gotcă, Iulia Iaroslavschi, Artiom Oleacu, Anastasia Palii, Elena Raileanu, Doina Roman-Baciu și Veronica Ștefăneț sunt numele celor opt tineri autori.

”Emoțiile sunt de împlinie. Este o finalitate la care s-a ajuns, un sfârșit logic. Legat de temele abordate în poeziile mele, cred că este vorba despre o experiență personală trecută prin filtrul sincerității. Ne-am propus să fim deschiși până la capăt, ca poezia noastră să fie una vie.”a declarat, după lansare, Veronca Ștefăneț, care este și autoarea conceptului grafic al volumului.

”Emoții asta e puțin spus, mă simt extrem de intimidată. Sunt cea mai tânără dintre cei opt, și simt că am multe cărți pe care încă nu le-am citit, în comparație cu ei. Vreau însă să cresc și am așa multe modele bune și știu că ei mă vor ajuta”, a declarat pentru Radio Chișinău Iulia Iaroslavschi.  

”Mă simt de parcă am asistat la o naștere. S-a născut, cu niște rânduri, cu niste gânduri, printre care și ale mele, o carte”, a mărturisit Vitalie Colț.

”Cred că pot să mă consider un om fericit. Îmi place să nu stau pe loc și să mă dezvolt continuu”, a constatat Artiom Oleacu.

Prezenta la lansarea antologiei, poeta și jurnalista Irina Nechit, postmodernistă, a apreciat diversitatea de stiluri și abordări, dar și raportarea la poezia modernă românească, în acest sens ne fiind vizibila o diferență între poezia de pe cele două maluri de Prut.

”M-a bucurat mult sinceritatea abordării temelor. Sunt și teme strict personale, cum ar fi căutarea lui Dumnezeu, sau care țin de afirmarea individualității, dramele din familiale. Abordează și teme politice. Aici aș remarca poezia lui Vitalie Colț, ”Pacea din Transnistria” în care este vorba despre un ”pod de iarbă”, măcar unul de iarbă care trebuie făcut peste Râul Nistru. Nu se vede o distincție între poezia basarabeană și cea de dincolo de Prut”, potrivit Irinei Nechit.

”OPT” poeți la debut

Cei opt tineri poeți au primit aprecierea și din partea scriitorului Emilian Galaicu-Păun.

”Ce m-a impresionat este corul de voci. Practic fiecare persoană are o tonalitate aparte. Cineva are o deschidere spre Dumnezeu, spre o poezie metafizică, altcineva are un ochi foarte bine fixat pe cotidian. Eu cred că sunt mai mult decăt niște promisiun, sunt niște voci care abia aștept să se confirme. Bineînțeles că va trebui să se facă un salt calitativ spre volum. Un volum de debut înseamnă deja un univers rotunjit”, a menționat Emilian Galaicu-Păun.

”OPT” poeți la debut

”Niște tineri poeți adevărați care vor să-și aranjeze ploile înainte de a apărea cu un volum de debut”. Așa îi caracterizează pe cei opt, în deschiderea antologiei, scriitorul Dumitru Crudu, coordonatorul volumului.

”Antologia în care au apărut este la a doua ediție, într-un interval de doar dou luni. Se pare că și a doua ediție se va epuiza repede. Chiar în acest moment când vă dau interviu cărțile se mai vând, poeții scriu autografe chiar pe spatele cititorilor. Este o atmosferă foarte veselă aici.”

Autorii antologiei ”Opt” sunt membri ai atelierului de creație ”Vlad Ioviță” care se desfășoară în fiecare sâmbătă la Biblioteca Municipală B.P.Hasdeu și este condus de scriitorul Dumitru Crudu.

Autor: Ina Guțu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău