Biblioteca „B. P. Hasdeu” a lansat Concursul Premiile pentru debut în literatură pe anul 2021

  • 27 Ianuarie 2022 15:45
Biblioteca „B. P. Hasdeu” a lansat Concursul Premiile pentru debut în literatură pe anul 2021

Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din capitală a anunțat lansarea Concursului ”Premiile pentru debut în literatură pentru anul 2021”, competiție destinată scriitorilor și criticilor literari care debutează. Biblioteca municipală consideră că, în special, debutanții în literatură merită a fi citiți, susținuți și evidențiați, iar diversitatea aparițiilor literare necesită a fi cunoscută și promovată, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Mariana Harjevschi, directorul instituției, a afirmat că acest concurs constă în aprecierea critică a lucrărilor editate recent de către un juriu de scriitori consacrați, care colaborează cu Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” și au o bogată activitate editorială și literară.

Potrivit sursei citate, Biblioteca „B. P. Hasdeu” consideră că acest concurs literar reprezintă una din misiunile unei biblioteci – o instituție care captează tot ce este nou pe piața literară, dialoghează cu scriitorii contemporani și le propune o platformă de afirmare, iar cititorilor acestora un spațiu de lectură și reflecții, întâlniri cu autorii. ”Propunem scriitorilor în curs de afirmare să participe în concurs, aducând lucrările recent editate la Biblioteca Centrală, filială a Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”, până în data de 20 februarie 2022. Volumele se vor încadra în categoriile: poezie, proză, dramaturgie, critică, eseu”, a mai spus Mariana Harjevschi.

Condițiile de participare la concurs sunt următoarele: vârsta - până la 47 de ani (vârsta la care a debutat scriitorul Tudor Arghezi); debutantul trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova; Genul literar - poezie, proză, dramaturgie, critică, eseu; Cartea care intră în concurs trebuie să fie editată în perioada ianuarie – decembrie 2021. Pe 25 februarie 2022 toți concurenții vor fi invitați la Gala Premiilor „B.P. Hasdeu” pentru debut în literatură (online).

În 2021, la categoria critică literară și eseu, premiul a fost obținut de Oxana Gherman pentru volumul ”Tentația identității: cronici și eseuri literare” și Dorina Khalil-Butucioc pentru cartea ”Dramaturgia națională din anii ’90 în (con)textul postmodernismului”, la categoria poezie – de Lena Chilari pentru placheta ”O cană de noviciok la bătrânețe” și de Dumitru Fanfarov pentru volumul ”Stepă și transă”. La categoria proză și non-fiction, premiul pentru debut a fost luat de Ionela Hadârcă pentru cartea ”Uf. Ghid de conviețuire cu frații și surorile mai mici” și de Nicoleta Negrescu pentru volumul ”Prin nori de lapte și venin”.

Prima ediție a Galei Premiilor ”B. P. Hasdeu” pentru debut în literatură a avut loc în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău