Berlinul recunoaște oficial ca genocid atrocitățile comise de puterile coloniale germane în Namibia de azi

  • 28 Mai 2021 10:09
Berlinul recunoaște oficial ca genocid atrocitățile comise de puterile coloniale germane în Namibia de azi

Berlinul recunoaște oficial ca genocid atrocitățile comise de puterile coloniale germane împotriva grupurilor etnice Herero și Nama din Namibia de astăzi, informează vineri dpa și AFP, citat de AGERPRES.

"Vom califica acum oficial acele evenimente drept ceea ce sunt din punctul de vedere de astăzi: un genocid. În lumina responsabilității istorice și morale a Germaniei, vom cere iertare Namibiei și descendenților victimelor pentru atrocitățile comise", a făcut cunoscut într-un comunicat difuzat vineri ministrul de externe german Heiko Maas.

"Într-un gest de recunoaștere a suferinței incomensurabile create victimelor, vrem să susținem Namibia și pe descendenții victimelor cu un program substanțial de 1,1 miliarde de euro pentru reconstrucție și dezvoltare", se adaugă în comunicat. Banii vor finanța programe de infrastructură, sănătate și instruire în beneficiul direct al comunităților afectate, pe o perioadă de 30 de ani.

Anunțul oficial vine după ce delegații din cele două țări au căzut de acord, după aproape șase ani de negocieri, asupra unei declarații politice în acest sens, care urmează încă să fie semnată. De asemenea, președintele german Frank Walter Steinmeier urmează să ceară oficial iertare pentru aceste atrocități în cadrul unei ceremonii în parlamentul namibian.

Guvernul german a subliniat pe de altă parte vineri că recunoașterea genocidului și crearea acestui fond nu creează o bază juridică pentru solicitări de compensații, insistând că este vorba de o obligație politică și morală.

"Sunt bucuros și recunoscător că a fost posibil să ajungem la un acord cu Namibia cu privire la modul în care să tratăm împreună cel mai sumbru capitol al istoriei noastre comune. (...) Recunoașterea vinei și faptul că ne cerem iertare sunt un pas important în remedierea acelor crime și conturarea unui viitor împreună", a mai spus Maas.

Guvernul german și-a recunoscut anterior 'responsabilitatea morală' pentru aceste omoruri, pe care un ministru le-a descris ca genocid, dar Berlinul a evitat să prezinte scuze oficiale pentru a evita să dea curs cererilor de despăgubiri. În 2015 a început negocieri oficiale cu guvernul Namibiei în legătură cu aceste cereri.

În 2018, Germania a restituit Namibiei craniile și alte oseminte ale indigenilor masacrați care în perioada colonială au fost folosiți pentru experimente care să susțină teoria superiorității rasiale a europenilor.

Mii de membri ai triburilor Herero și Nama au fost omorâți de forțele coloniale germane între 1904 și 1908, după ce triburile s-au răsculat împotriva ocupației germane în ceea ce se numea atunci Africa Germană de Sud-Vest (1884-1915). Supraviețuitorii au fost împinși în deșert, unde mulți au sfârșit în lagăre de concentrare ca sclavi și au murit de frig, malnutriție și epuizare. Se estimează că 65.000 din cei 80.000 de Herero care trăiau în colonia Africa Germană de Sud-Vest și 10.000 din 20.000 de Nama au murit în acea perioadă.

Namibia a fost colonie a Germaniei din 1884 până în 1915, când aceasta a pierdut-o în timpul Primului Război Mondial. În 1920 teritoriul a fost plasat sub administrația Africii de Sud, iar în 1990 și-a câștigat independența.

Abordarea Germaniei în ce privește trecutul ei colonial a fost mult mai puțin vizibilă decât eforturile sale de repararea a atrocităților din al doilea război mondial, notează dpa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău