Berlinul dorește eliberarea căpitanului navei umanitare Sea-Watch, Carola Rackete, arestată în Italia

  • 01 Iulie 2019 15:26
Berlinul dorește eliberarea căpitanului navei umanitare Sea-Watch, Carola Rackete, arestată în Italia

Carola Rackete, căpitanul navei umanitare Sea-Watch, arestată în Italia pentru că a acostat forțat pentru a-i debarca în cele din urmă pe migranți, ar trebui să fie eliberată, a declarat luni ministrul afacerilor externe al Germaniei, Heiko Maas, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Din punctul nostru de vedere, o procedură judiciară nu se poate finaliza decât prin eliberarea Carolei Rackete", a estimat Mass într-o postare pe Twitter. "Ne opunem incriminării operațiunilor de salvare pe mare", a adăugat Maas.

Carola Rackete, cetățeană a Germaniei, 31 de ani, urmează să fie prezentată luni după-amiaza în fața unui judecător italian în Agrigente (Sicilia), însărcinat cu validarea arestării ei, care a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Tânăra femeie, plasată în arest la domiciliu în Lampedusa, ar putea fi eliberată în așteptarea procesului său, potrivit mass-media italiene. În acest caz, ea ar trebui expulzată rapid. Ministrul de interne italian, Matteo Salvini, a dat asigurări sâmbătă că a semnat deja un decret de expulzare în această eventualitate.

"Avem nevoie urgentă de o soluție europeană, o soluție care să corespundă valorilor noastre europene", a adăugat șeful diplomației germane. "Tocmeala cu privire la repartizarea de refugiați este nedemnă și trebuie să înceteze", a mai notat Maas.

Carola Rackete riscă până la 10 ani de închisoare "pentru rezistență (opusă) unei nave de război", după ce a obligat o navă-vedetă a poliției, însărcinată să o împiedice să acosteze, să se îndepărteze pentru a nu fi zdrobită de chei în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Ea face de asemenea obiectul unei anchete pentru ajutor acordat imigrației ilegale și pentru că a forțat miercuri blocada impusă de Salvini (extrema dreaptă) în apele teritoriale italiene, în virtutea unui decret-lege intrat în vigoare la mijlocul lui iunie, pentru a combate activitatea navelor unor ONG-uri pe care ministrul de interne italian le acuză că sunt complici ai traficanților de migranți.

Într-un comunicat, Sea-Watch și-a exprimat susținerea pentru manevra întreprinsă de căpitan, acuzându-i pe polițiști că au provocat incidentul, strecurându-se intenționat între navă și chei. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău