Berlinul anunță că livrează Ucrainei rachete de concepție sovietică, din arsenalul fostei Republici Democrate Germane

  • 23 Martie 2022 16:40
Berlinul anunță că livrează Ucrainei rachete de concepție sovietică, din arsenalul fostei Republici Democrate Germane

Ministrul german de Externe a anunțat miercuri că, după o perioadă de întârziere, noi livrări de rachete Strela, care se aflaseră în inventarul armatei din fosta Republică Democrată Germană (RDG), sunt în drum spre Ucraina.

Invazia rusă în Ucraina a determinat Germania să opereze o schimbare istorică în politica sa de a nu trimite arme către zone de conflict, însă guvernul ucrainean a fost dezamăgit de întârzieri.

„Pot spune foarte clar că noi livrări de (rachete) Strela sunt pe drum”, a declarat Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

„Noi suntem unul dintre cei mai mari furnizori de arme în această situație, aceasta nu ne face mândri, însă aceasta este ceea ce trebuie să facem pentru a ajuta Ucraina”, a adăugat ea.

Rachetele ușoare Strela, de concepție sovietică, se află în stocurile forțelor armate ale fostei Germanii de Est (RDG).

Primul model de rachete Strela (Strela-1) este un sistem de rachete sol-aer ghidate cu infraroșu, cu rază scurtă de acțiune. Dezvoltat inițial de Uniunea Sovietică sub denumirea GRAU 9K31, este cunoscut în mod obișnuit prin numele său de cod NATO, SA-9 'Gaskin'. Sistemul constă dintr-un vehicul amfibiu BRDM-2, care montează două perechi de rachete 9M31 pregătite pentru lansare.

De asemenea, Annalena Baerbock a anunțat că primul zbor cu refugiați ucraineni din Republica Moldova spre Germania va avea loc vineri sau sâmbătă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău