BERLINALA 2017 Cinematografia românească închide parada aspiranților la Ursul de Aur

  • 17 Februarie 2017 18:56
BERLINALA 2017 Cinematografia românească închide parada aspiranților la Ursul de Aur

Regizorul român Peter Netzer a încheiat vineri cu o convingătoare poveste de dragoste parada aspiranților la Urșii Berlinalei cu Aki Kaurismäki în fruntea preferințelor generale, ceea ce nu înseamnă obligatoriu că va fi opțiunea câștigătoare a juriului prezidat de olandezul Paul Verhoeven, relatează EFE.

După patru ani de la câștigarea Ursului de Aur cu "Poziția copilului" — o tulburătoare poveste de familie în jurul unei mame obișnuite să conducă — Netzer revine la festival cu "Ana, mon amour", un film deghizat în poveste de dragoste între un băiat de familie bună și o fată dintr-o clasă socială inferioară.

Toma — Mircea Postelnicu—este un exemplu de abnegație care o tratează cu venerație și o răsfață pe iubita sa — Diana Cavallioti — care suferă de atacuri de panică, depresii și sechele ale unor eventuale abuzuri suferite din partea tatălui vitreg. Ea se lasă răsfățată și mimează puțin convingător o sarcină, îndreptându-se spre o etapă în care se instalează dezinteresul și dragostea neîmpărtășită pe care Netzer o portretizează cu episoade vitale și salturi cronologice. Odată cu dispariția bolii se dizolvă și dragostea pentru a intra într-o etapă a geloziei și a obsesiilor la o persoană care avea, de fapt, nevoie de dependența de celălalt pentru a-și exercita controlul.

Filmul a încheiat cu succes lista celor 18 aspiranți la trofeele festivalului, chiar dacă a avut nevoie de ceva efort din partea spectatorilor pentru a nu pierde firul cronologic al unei povestiri în care personajele au marcat trecerea timpului prin succesivele tunsori.

'Ana, mon amour' a împărțit afișul festivalului cu 'Hao Ji Le'—'Have a Nice Day'-, al regizorului Liu Jian, un film de animație care a încântat privirile. Povestea se învârte în jurul unei genți cu un milion de yuani care pentru un ucenic de gangster poate servi la achitarea unei operații estetice pentru iubita sa — la dorința bunicii sale — dar la care râvnesc și alte persoane. Totul decurge în cheie comică între ironii și complicitate privind contradicțiile din actuala Chină, mai capitalistă ca oricând, deși bancnotele au imprimată imaginea lui Mao Zedong.

Ambele filme merită Ursul de Aur al festivalului care după un debut oscilant cu 'Django' și 'The Dinner' s-a reabilitat cu 'The Party', al lui Sally Potter, 'Toivon Tuolla Puolen' ('The Other Side Of Hope') al lui Kaurimaki, și 'Bamui Haebyun-Eose Honja' ('On the Beach at Night Alone'), al coreeanului Hong Sangsoo.

Preferințele publicului și ale criticii internaționale care urmărește Festivalul Internațional de Film de la Berlin se îndreaptă clar spre Kaurismaki, care a anunțat recent că se retrage, ceea ce îi conferă regizorului finlandez posibilitatea unui Urs de onoare. Juriul prezidat de olandezul Verhoeven — cu mexicanul Diego Luna printre membri — va trebui să găsească câștigătorul printre cei 18 aspiranți, cu toată imparțialitatea necesară.

Se preconizează opțiunea unui premiu împărțit pentru cea mai bună interpretare pentru pleiada de actori minunați din 'The Party'—în principal Kristin Scott Thomas, Patricia Clarkson, Bruno Gan, Cillian Murphy și Timothy Spall. În cazul imposibilității de a decide, juriul are și alte opțiuni putând alege între filmele austriac "Wilde Maus", regizat și interpretat de Josef Hader, maghiar "A Teströl és Lélekröl", sau "Mr. Long", al japonezului Sabu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău