BERD va oferi pentru două bănci din R.Moldova 13 mln dolari, în cadrul programului de facilitare a comerțului

  • 04 Iulie 2019 15:10
BERD va oferi pentru două bănci din R.Moldova 13 mln dolari, în cadrul programului de facilitare a comerțului

Întreprinderile din Republica Moldova vor putea beneficia de două linii de finanțare a comerțului. Pentru aceasta, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi pentru două bănci din țara noastră 13 mln dolari SUA, în cadrul programului de facilitare a comerțului, transmite MOLDPRES.

Prin intermediul acestui instrument, BERD va emite garanții în favoarea băncilor comerciale internaționale care acoperă riscul politic și comercial aferent tranzacțiilor întreprinse de cei doi creditori din R.Moldova, și va oferi finanțare pentru tranzacțiile de export și import. Băncile vor beneficia, de asemenea, de proiectele de cooperare tehnică ale BERD în domeniul finanțării comerțului.

BERD a deblocat recent finanțarea către cele două bănci în urma pașilor întreprinși de cei doi creditori de a asigura transparența acționarilor și a restabili guvernanța corporativă.

În aprilie 2019, BERD a acordat împrumuturi în valoare de 5 milioane de euro pentru fiecare bancă prin linia de credit EU4Business-EBRD. Finanțarea destinată sprijinirii comerțului între companiile moldovenești și Uniunea Europeană, a fost însoțită de finanțare nerambursabilă din partea UE, prin intermediul inițiativei EU4Business.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din R.Moldova. De la începutul operațiunilor sale în țară, Banca a investit 1,2 miliarde de euro în peste 125 de proiecte în sectorul financiar, agrobusiness, energetic, infrastructură și industria prelucrătoare din R.Moldova.

Programul de facilitare a comerțului al BERD include în prezent peste 100 de bănci partenere din 29 de țări în care Banca a investit peste 1,5 miliarde euro.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău