BERD se așteaptă la un declin economic mai accentuat în 2020 și o redresare mai slabă în 2021

  • 01 Octombrie 2020 12:51
BERD se așteaptă la un declin economic mai accentuat în 2020 și o redresare mai slabă în 2021

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) previzionează o contractare mai severă a economiei și o redresare mai slabă în 2021 pentru regiunile unde este prezentă instituția financiară internațională, apreciind că efectele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) durează mai mult timp decât s-a anticipat, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

BERD se așteaptă acum ca în cele 38 de regiuni în care investește economia să scadă în medie cu 3,9% anul acesta, față de un declin de 3,5% previzionat în mai, urmând să înregistreze o creștere de 3,6% în 2021.

Efectele economice negative ale pandemiei se văd în cererea mai redusă pentru exporturi, în colapsul turismului, în declinul remitențelor și în prețurile mai scăzute ale materiilor prime. "Devine evident că ne confruntăm cu al doilea val de infecții cu coronavirus", a afirmat economistul șef al BERD, Beata Javorcik.

Economiile puternic dependente de sursele de venit extern, cum ar fi Albania, Croația, Cipru, Grecia și Muntenegru, afectate de scăderea semnificativă a numărului de turiști în acest an, ar urma să înregistreze cel mai sever declin. Țările care se bazează pe muncitorii care lucrează în străinătate și trimit bani acasă sunt de asemenea sever afectate, remitențele din Rusia, Asia Centrală, Europa de Est și Caucaz au scăzut cu 29% în trimestrul doi din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019. Alte sectoare, cum ar fi turismul, s-ar putea confrunta pe termen mai lung cu pagube de durată, avertizează BERD.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în 1991 pentru a investi în fostele state din blocul comunist și a le ajuta să facă tranziția la economia de piață. În ultimii ani, BERD a început să-și reorienteze atenția dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord și Orientul Mijociu.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău