BERD oferă 50 de milioane de dolari pentru rezerva de gaze. EXPERT: Aparent, suntem asigurați, dar dacă Centrala de la Cuciurgan rămâne fără gaze, rămânem fără energie electrică

  • 11 Decembrie 2019 13:51
BERD oferă 50 de milioane de dolari pentru rezerva de gaze. EXPERT: Aparent, suntem asigurați, dar dacă Centrala de la Cuciurgan rămâne fără gaze, rămânem fără energie electrică

Guvernul va semna astăzi un aranjament financiar cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind acordarea unui împrumut de 50 de milioane de dolari pentru procurarea rezervelor de gaze naturale. Luna trecută, executivul a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care obligă Moldovagaz să negocieze cu operatorul ucrainean Naftogaz, dacă Moscova și Kievul nu vor ajunge la un compromis. Relatează Radu Osipov.

Aranjamentul financiar va fi semnat de premierul Ion Chicu și de directorul BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone. Astfel, cele 50 de milioane de dolari de care s-a vorbit că vor veni sub forma unui împrumut, vor merge la procurarea rezervelor de gaze naturale dacă Rep. Moldova nu va putea primi gaze din Rusia.

Președintele ucrainean Volodîmîr Zelenski și cel rus Vladimir Putin au purtat discuții luni, la Paris, pe subiectul tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, însă nu au ajuns la un rezultat concret. Partea ucraineană insistă asupra unui contract de 10 ani și returnarea datoriei de 3 miliarde de dolari impuse Gazprom-ului de către Curtea de Arbitraj de la Stockholm, prin livrări de gaze. Partea rusă, însă, își dorește prelungirea contractului cu încă un an și renunțarea la pretențiile bănești.

Dacă până în ultima zi a acestui an, Rusia și Ucraina nu se vor înțelege, banii de la BERD vor ajunge în conturile Naftogaz-ului care ar putea livra gaze din rezervele ucrainene. Un aspect interesant ține de livrările către Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan din stânga Nistrului, care asigură peste 70 la sută din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova, spune expertul Ion Preașcă.

„Dacă semnăm contractul pentru creditul de 50 de milioane de dolari, nu luăm banii ăștia decât în momentul când vom avea nevoie să plătim gazul. Noi, fără Transnistria, aparent putem fi asigurați, dar dacă nu are centrala de la Cuciurgan gaze, rămânem fără energie electrică.”

Soluția pe care o pregătește guvernul pentru o posibilă situație de urgență, impune Moldovagaz să notifice autoritățile cu două săptămâni înainte de a constata imposibilitatea furnizării de gaze și să cumpere volumul necesar prin intermediul operatorului național Energocom, de la Naftogaz.  Anul trecut, Republica Moldova a importat din Federația Rusă peste 1 miliard de metri cubi de gaze naturale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău