BERD ar putea oferi 10 milioane de euro pentru un proiect de izolare termică a clădirilor din Chișinău

  • 21 Octombrie 2016 06:37
BERD ar putea oferi 10 milioane de euro pentru un proiect de izolare termică a clădirilor din Chișinău

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) ar putea acorda un credit în valoare de 10 milioane de euro, pentru realizarea unui proiect privind eficientizarea energetică a clădirilor din Chișinău.

O decizie în acest sens ar putea fi luată până la sfârșitul lunii noiembrie, transmite INFOTAG, cu referire la surse din cadrul BERD.

Cofinanțarea proiectului ar trebui asigurată printr-un împrumut similar oferit de Banca Europeană de Investiții (BEI), iar încă 5 milioane de euro ar urma să fie acordați, sub forma unui grant, de investitori, precizează sursa citată.

Autoritățile municipale speră că acești bani vor face posibilă izolarea termică a 24 de clădiri din Capitală, în primul rând școli, grădinițe de copii și spitale.

Costul total al realizării acestui proiect se ridică la 500 de milioane de euro, dintre care 50 de milioane de euro sunt necesare pentru izolarea termică a clădirilor publice, iar restul – pentru blocurile de locuințe.

Dacă statul va oferi garanțiile necesare, rata dobânzii va fi de aproximativ 1%. Proiectul urmează să fie realizat pe parcursul mai multor ani, iar termenul de rambursare - stabilit pentru o perioadă între 10 și 20 de ani.

Din 2009, BERD, în colaborare cu Guvernul Suediei, a contribuit cu succes la zici de proiecte de eficientizare energetică a unor întreprinderi din Republica Moldova, notează INFOTAG.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău