BERD a înrăutățit prognozele privind evoluția economică din R.Moldova pentru ani 2020 și 2021

  • 01 Octombrie 2020 20:30
BERD a înrăutățit prognozele privind evoluția economică din R.Moldova pentru ani 2020 și 2021

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a înrăutățit estimările privind evoluția economică a Republicii Moldova (RM) în anii 2020 și 2021, ca rezultat al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19).

Potrivit agenției INFOTAG, acest lucru se arată într-un raport publicat joi de instituția financiară internațională.

Conform celor mai recente previziuni ale BERD, PIB-ul RM riscă să se micșoreze cu 5,5% în anul current, iar în 2021 să crească cu doar 3,5%. În același timp, potrivit prognozelor instituției din luna mai, BERD se aștepta la scădere a economiei moldovenești în 2020 cu 4%, iar în 2021 - la o creștere cu 5%.

Experții au amintit că creșterea economică din țară a început să încetinească deja în primul trimestru, când aceasta s-a majorat cu doar 0,9%. Ulterior, în al doilea trimestru, a urmat o scădere de 14%, ceea ce se explică prin micșorarea semnificativă a producției în aproape toate sectoarele economiei naționale.

"Inactivitatea lanțurilor globale de aprovizionare, în primele zile ale pandemiei, a afectat exportul de componente auto. Măsurile interne, cu privire la combaterea pandemiei COVID-19, au stopat activitățile multor întreprinderi din domeniul serviciilor. În același timp, în martie și aprilie s-a observat o scădere accentuată a remitențelor, precum și a veniturilor disponibile ale gospodăriilor RM", se arată în documentul BERD.

În același timp, experții BERD nu exclud faptul că realitatea ar putea fi și mai dură, decât noile previziuni, în special din cauza incertitudinii evoluției pandemiei COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău