Benzinării închise pe neașteptate marți în Iran: Teheranul invocă un 'atac cibernetic'

  • 26 Octombrie 2021 17:12
Benzinării închise pe neașteptate marți în Iran: Teheranul invocă un 'atac cibernetic'

O întrerupere generalizată în distribuirea de carburant s-a produs marți în Iran, autoritățile iraniene invocând ca motiv un 'atac cibernetic', conform declarației făcute de Consiliul suprem de securitate națională al țării, citată de AFP.

'Consiliul suprem de securitate națională confirmă că este vorba de un atac cibernetic împotriva sistemului informatic de distribuire a carburantului', a relatat televiziunea de stat iraniană, care anterior anunțase întreruperea distribuirii de carburant în toată țară 'din cauza unor perturbări în sistemul informatic', notează Agerpres.

'Amănunte legate de atac și originea acestuia fac obiectul unei anchete', a adăugat sursa menționată, fără să ofere alte detalii.

Posturile oficiale de televiziune au difuzat marți imagini cu stații de alimentare cu benzină închise în fața cărora se întindeau cozi kilometrice.

Cu puțin înaintea anunțului Consiliului suprem de securitate națională, responsabili iranieni au declarat că nu exclud posibilitatea unui atac cibernetic, așa cum au evocat rețelele social media iraniene și televiziunea de stat.

'O reuniune de urgență se desfășoară la Societatea națională iraniană de distribuire a produselor petroliere pentru rezolvarea problemei', a declarat purtătorul de cuvânt al acestei instituții Fatemeh Kahi, citat de televiziunea de stat.

La Teheran, tehnicieni de la Ministerul Petrolului au deconectat sistemele informatice ale câtorva benzinării pentru a se putea distribui combustibilul manual, a relatat mai târziu televiziunea de stat.

Agenția conservatoare de presă Fars a legat această pană de apropierea zilei de 15 noiembrie, dată la care cu doi ani în urmă manifestații violente au izbucnit în Iran după anunțul unei creșteri bruște a prețului la benzină.

Guvernul 'nu are niciun plan să crească prețul la benzină și oamenii nu ar trebui să-și facă griji', a promis marți ministrul de interne, Ahmad Vahidi, la televiziunea publică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău