Benzina se scumpește peste tot în lume

  • 27 Iulie 2023 14:14
Benzina se scumpește peste tot în lume

Prețul litrului de benzină începe să crească peste tot în lume, iar asta înseamnă noi presiuni inflaționiste pentru băncile centrale și guvernele din întreaga lume, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.

Cotațiile futures la benzină au atins cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni la Bursa de la New York. Piețele de carburanți au fost afectate la nivel mondial de o combinație între opriri neașteptate ale rafinăriilor și un nivel al stocurilor mai redus decât cel normal la importante hub-uri de stocare precum coasta americană a Golfului Mexic și Singapore.

Relansarea prețurilor la benzină ar putea da bătăi de cap băncilor centrale, inclusiv oficialilor de la Rezerva Federală americană, care se străduiesc să răspundă la întrebarea de câtă înăsprire a politicii monetare este nevoie pentru a readuce inflația sub control. „Costurile mari la energie ar putea împinge în sus prețurile de consum și ar putea conduce la o nouă inflația a bunurilor de consum - un sector în care majorările de prețuri au încetinit”, spune Andrew Hollenhorst, economist șef la Citigroup Inc.

Potrivit analiștilor, creșterea cu un cent a prețului galonului de benzină în SUA reduce puterea de cumpărare anualizată cu 1,15 miliarde de dolari. Asta înseamnă că reducerea prețului benzinei cu 1,30 dolari pe galon în al doilea trimestru a permis consumatorilor americani să economisească 150 de miliarde de dolari, iar acești bani au fost cheltuiți pe alte bunuri și servicii. Acum scumpirea benzinei ar putea să acționeze ca o frână în calea cheltuielilor, dacă prețurile vor continua să crească semnificativ.

Nivelul redus al stocurilor și cererea mare înregistrată în regiunile importante sunt factorii care duc la creșterea prețurilor în întreaga lume. În Europa, prețurile la benzină cresc mai rapid decât cele la țiței, chiar dacă această tendință nu s-a tradus încă în prețuri mai mari la pompă. Între timp, condițiile de pe piața din Singapore, un hub important din Asia, au fost afectate de exporturile chineze sub așteptări. Pe multe piețe emergente, asta înseamnă o povară mai mare pentru guverne, în condițiile în care multe au introdus subvenții pentru a contracara impactul costurilor ridicate asupra cetățenilor săraci.

În Europa, consumul de benzină și-a revenit în condițiile în care marile piețe auto (Germania, Franța, Spania și Italia) au înregistrat creșteri în ritm anual ale consumului. În același timp, regiunea resimte efectele sancțiunilor impuse Rusiei care creează probleme companiilor locale de rafinare în aprovizionarea cu țiței brut și alte materii prime necesare pentru producția de benzină. De asemenea, livrarea de benzină a fost afectată și de faptul că unele rafinării au decis să majoreze producția de motorină, în dauna producției de benzină, susține Mark Williams, director de cercetare la firma de consultanță Wood Mackenzie Ltd.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău