Benjamin Netanyahu: Israelul discută în secret cu numeroși lideri arabi pentru normalizarea relațiilor

  • 30 August 2020 17:22
Benjamin Netanyahu: Israelul discută în secret cu numeroși lideri arabi pentru normalizarea relațiilor

Israelul discută în secret cu numeroși lideri ai țărilor arabe și musulmane pentru o normalizare a relațiilor acestora cu statul israelian, a afirmat duminică premierul Benjamin Netanyahu, cu o zi înainte de "primul zbor comercial direct" între Israel și Emiratele Arabe Unite, informează AFP, preluat de Agerpres.

Netanyahu a discutat deja cu responsabili ai Sudanului, Ciadului și Omanului, întrevederi ce se numără printre cele care au avut parte de "publicitate", însă "există mult mai multe întrevederi ne-mediatizate cu lideri arabi și musulmani pentru normalizarea relațiilor cu statul Israel", a declarat Netanyahu în timpul unei conferințe de presă la Ierusalim, alături de Jared Kushner, consilier al Casei Albe și ginerele președintelui american Donald Trump.

Premierul israelian nu a dezvăluit identitatea altor țări cu care a discutat despre o posibilă normalizare a relațiilor cu Israelul.

Statul israelian încearcă în prezent să extindă la alte țări din regiune acordul de normalizare anunțat pe 13 august cu Emiratele Arabe Unite.

"Progresele de astăzi vor fi norme mâine, ele vor deschide calea altor țări care doresc să-și normalizeze relațiile cu Israelul", a adăugat Netanyahu.

Alături de el, Jared Kushner a calificat acordul cu Emiratele drept "un pas uriaș" pentru pace în Orientul Mijlociu.

O delegație americano-israeliană urmează să ia luni dimineața (07:00 GMT) "primul zbor comercial direct" între Israel și Emirate, mai exact între Tel Aviv și Abou Dhabi.

Șeful Consiliului Național de Securitate al Israelului, Meir Ben-Shabbat, Jared Kushner și consilierul președintelui american pentru securitate națională, Robert O'Brien vor participa la acest zbor considerat "istoric" de părțile implicate.

Emiratele Arabe Unite și Israelul sunt separate geografic de Arabia Saudită, țară aliată a SUA și apropiată de Emirate, dar cu care Israelul nu are relații oficiale.

După Războiul de Șase Zile din 1967, în urma căruia Israelul a ocupat în special Cisiordania și Ierusalimul de Est, majoritatea liderilor arabi s-au reunit la Khartoum, unde au adoptat rezoluția 'celor trei nu': nu păcii cu Israelul, nu recunoașterii Israelului, nu negocierilor cu acesta.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău