Beneficiile surprinzătoare ale cafelei
-
05 Septembrie 2016 16:21
Circa 400 de miliarde de cești de cafea sunt consumate în fiecare an în lume.
Deși majoritatea oamenilor beau zilnic cafea ca pe un stimulent, de multe ori nu știu ce beneficii pentru sănătate are această băutură cu aromă și gust plăcut.
La polul opus se află cei care au auzit despre pericolele consumului de cafea - un mit pe care oamenii de știință l-au îngropat în cele din urmă, acum câțiva ani.
Într-un studiu realizat în anul 2008 de Școala de Sănătate Publică Harvard, s-a constatat că bărbații și femeile care beau șase cești de cafea pe zi nu își cresc riscul de boală sau deces prematur. Compușii activi din cafea nu numai că neutralizează radicalii liberi, dar și lucrează pentru a elimina pagubele provocate de aceștia. De fapt, studiile au arătat că această băutură poate reduce riscul de cancer de colon, cancer de sân și cancer la ficat. De asemenea, scade considerabil riscul de dezvoltare a cirozei.
Cafeaua îmbunătățește sănătatea cardiacă, reduce riscul de Parkinson și sporește performanțele mentale, deoarece cofeina stimulează producerea de neurotransmițători - serotonina, dopamina și noradrenalina. A fost dovedit faptul că ea joacă un rol important în lupta împotriva diabetului de tip II. Este o băutură cu conținut caloric scăzut (dacă nu i se adaugă frișcă și zahăr), cu doar două calorii per ceașcă. Un fapt mai puțin cunoscut este că variantele de cafea cu cofeină și fără cofeină au aproape aceleași beneficii pentru sănătate.
Iată alte câteva beneficii ale consumului zilnic de cafea: îmbunătățește starea de spirit, reduce riscul general de depresie și suicid, stimulează reflexele și memoria, protejează împotriva bolilor precum Alzheimer, Parkinson și alte boli neurodegenerative, permițând controlul mișcării. Ajută la prevenirea aterosclerozei (arterelor înfundate), ceea ce reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Cafeaua poate diminua riscul de tinitus, de cancer de piele și combate disfuncțiile erectile la bărbați.
Persoanele care au probleme de stomac, hipertensivii și femeile însărcinate trebuie să limiteze consumul zilnic de cofeină, informează Rador.