Beneficiile și condițiile de vaccinare cu serul Johnson & Johnson, accesibil și în R. Moldova

  • 13 August 2021 13:03
Beneficiile și condițiile de vaccinare cu serul Johnson & Johnson, accesibil și în R. Moldova

Autoritățile îndeamnă în continuare populația să se vaccineze. Reprezentanții Ministerului Sănătății au prezentat astăzi, într-o conferință de presă, beneficiile și condițiile de vaccinare cu serul Johnson & Johnson, accesibil și în R. Moldova. Eficacitatea acestui vaccin este de 70 la sută în primele săptămâni, ajungând până la 88 la sută după patru săptămâni de la vaccinare, susțin experții în sănătate.

Vaccinul Johnson & Johnson este unul recombinat pe baza unui vector viral, ce se administrează intramuscular, într-o singură doză. Temperatura de păstrare a serului este de minus 20 grade Celsius, timp de 24 de luni. După dezghețare, se păstrează la temperatura de două – opt grade Celsius timp de patru luni și jumătate.

Vaccinul Johnson & Johnson se recomandă persoanelor care au împlinit 18 ani. Protecția împotriva Covid-19 începe după două săptămâni de la administrarea vaccinului, a explicat șefa Disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universității de Medicină „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiv.

„Dacă la moment, persoana este testată pozitiv și are semne clinice, sigur că ea nu poate să se vaccineze. Se permite vaccinarea doar după însănătoșire. Se recomandă de Organizația Mondială a Sănătății, după carantină se permite vaccinarea imediată, dacă este vorba despre o persoană asimptomatică dar este testată pozitiv, sau este vorba de o persoană ce are o formă ușoară. Dar dacă este o formă medie, atunci peste două săptămâni, sau dacă vorbim despre o formă mai gravă unde în tratament s-a utilizat și plasmă, atunci peste trei luni se poate vaccina. Totodată, este necesar să menționăm că atunci când persoana a fost infectată și plus la asta se vaccinează, la ei imunitatea este mult mai protectivă și mult mai înaltă comparativ cu o persoană vaccinată dar nu a făcut infecția”, a declarat Angela Paraschiv. 

După vaccinare, călătoriile sunt admise în baza certificatului, după patru săptămâni, deoarece în această perioadă încă este posibilă infectarea cu virusul SarsCov2.

Vaccinul Johnson & Johnson  deocamdată nu este recomandat femeilor gravide până în săptămâna 12-a de sarcină.

Vaccinul Johnson & Johnson are un termen de protejare după vaccinare de minim șase luni, iar în cazul vaccinului Pfizer – este de minimum opt luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău