Beneficiari din Republica Moldova vor accesa granturi de 65 de milioane de euro pentru proiecte de mediu destinate regiunii Bazinului Mării Negre

  • 26 Octombrie 2023 19:01
Beneficiari din Republica Moldova vor accesa granturi de 65 de milioane de euro pentru proiecte de mediu destinate regiunii Bazinului Mării Negre

Beneficiari din Republica Moldova vor accesa proiecte finanțate de UE și destinate regiunii Bazinului Mării Negre. Comisia economie, buget și finanțe va propune plenului Parlamentului ratificarea ACORDULUI de finanțare dintre Republica Moldova, Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației al României pentru Programul Interreg VI-B NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027, transmite Parlamentul.

Acordul trilateral urmează să instituie cadrul legal național privind participarea și valorificarea de către beneficiarii din Republica Moldova a resurselor financiare oferite sub formă de grant de către Comisia Europeană în cadrul ciclului de program 2021-2027. Programul are drept scop îmbunătățirea nivelului de trai a cetățenilor din regiunea Bazinului Mării Negre prin creștere economică sustenabilă și protecția în comun a mediului. Urmează a fi finanțate proiectele care vor contribui la protecția mediului și la combaterea efectelor schimbărilor climatice. Totodată, de investiții vor beneficia proiectele menite să consolideze capacitățile de cercetare și inovare, stimulând competitivitatea și inteligența.

Primul apel de propuneri a fost lansat la 30 martie 2023 și s-a finalizat la 4 iulie 2023. În total, 60 de beneficiari din Republica Moldova au depus propuneri de proiecte, în prezent desfășurându-se etapa de evaluare a acestora. 

Ratificarea Acordului va oferi posibilitatea beneficiarilor Programului din cele 7 țări participante să acceseze resurse financiare sub formă de grant în mărime de 65 de milioane de euro, pentru implementarea proiectelor comune, bazate pe principiul parteneriatului. Bugetul total al Programului Interreg VI-B NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 este de circa 72,2 de milioane de euro. Totodată, este prevăzută cofinanțarea de către beneficiari a activităților prevăzute în proiecte de cel puțin 10 %.

Acordul de finanțare dintre Republica Moldova, Comisia Europeană și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației al României pentru Programul Interreg VI-B NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027 a fost semnat la 11 august 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău