Belgia: Poliția a reținut aproape 240 de persoane la protestul antirasist din centrul Bruxellesului

  • 08 Iunie 2020 14:16
Belgia: Poliția a reținut aproape 240 de persoane la protestul antirasist din centrul Bruxellesului

Două sute treizeci și nouă de persoane au fost reținute duminică la Bruxelles în timpul tulburărilor care au avut loc după o controversată manifestație antirasistă organizată în semn de protest față de uciderea afro-americanului George Floyd de către un polițist alb în Minneapolis (SUA), transmite luni EFE, preluat de Agerpres.

Circa 10.000 de persoane au participat la protestul din fața Palatului de Justiție, din centrul capitalei belgiene, un marș avizat de primarul Bruxellesului, socialistul Philippe Close, dar căruia i se opunea șefa guvernului liberal Sophie Wilmes, din cauza situației sanitare excepționale ca urmare a pandemiei de coronavirus.


Protestul, la care majoritatea participanților au purtat măști, dar unde a fost greu de păstrat distanța de securitate între oameni, dat fiind numărul mare al celor prezenți, s-a desfășurat fără incidente. Însă, după încheierea marșului, câteva sute de persoane s-au ciocnit cu forțele de poliție și au vandalizat magazine din centrul orașului.

Protestele din SUA după uciderea lui George Floyd au avut corespondent în mai multe orașe europene în ultimele zile, în țări precum Germania, Olanda și Spania.

La fel s-a întâmplat și în Belgia, unde - dincolo de manifestații - este de așteptat ca mai multe partide cu majoritate în parlament să prezinte o petiție pentru retragerea din spațiul public al statuilor regelui Leopold al II-lea (1835-1909), considerat răspunzător de moartea a peste 10 milioane de congolezi. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău