Belgia | Justiția va judeca 14 presupuși complici ai atentatorilor din noiembrie 2015 de la Paris

  • 24 Februarie 2021 13:10
Belgia | Justiția va judeca 14 presupuși complici ai atentatorilor din noiembrie 2015 de la Paris

Paisprezece presupuși complici ai comandourilor jihadiste autoare ale atentatelor de la Paris din seara de 13 noiembrie 2015 au fost trimiși miercuri în fața unui tribunal corecțional din Belgia, a anunțat parchetul federal, transmite AFP, porivit Agerpres.

Este vorba despre suspecți care nu au fost reținuți în procedura franceză, în care 20 de persoane sunt trimise în fața curții speciale cu jurați de la Paris, unde procesul se va deschide la 8 septembrie.

În cazul a cinci suspecți din cei 20 din dosarul belgian, camera de consiliu de la Bruxelles a renunțat la proces, iar într-un caz a decis disjungerea și atașarea la un alt proces.

Decizia camerei de consiliu, luată cu ușile închise, poate fi atacată cu apel.

Procesul s-ar putea desfășura în a doua jumătate a anului, la Bruxelles.

Cei 14 sunt suspectați că i-au transportat, găzduit sau ajutat material pe atacatori pe teritoriul belgian.

Ei nu vor fi judecați toți pentru aceleași acuzații, însă 12 vor trebui să răspundă pentru 'participare la activitățile unui grup terorist', a indicat purtătorul de cuvânt al parchetului, Eric Van Duyse.

Atentatele din seara de 13 noiembrie 2015, revendicate de organizația Stat Islamic, s-au soldat cu 130 de morți la Paris și în suburbia Saint-Denis.

Pregătite în mare parte în Belgia, unde atentatorii dispuneau de mai multe ascunzători, atacurile au dus foarte rapid la deschiderea unei anchete a justiției antiteroriste la Bruxelles.

În acest dosar denumit 'Paris Bis', anchetatorii au investigat toate formele de sprijin acordat jihadiștilor, inclusiv lui Salah Abdeslam, singurul membru încă în viață al comandourilor, arestat în capitala belgiană la 18 martie 2016.

Și alți inculpați gravitau în anturajul lui Salah Abdeslam, al prietenului său Mohamed Abrini - 'omul cu pălărie' care a renunțat să detoneze bomba pe care o avea asupra sa în momentul atentatelor de la Bruxelles din 22 martie 2016 - sau al fraților Ibrahim și Khalid El Bakraoui, doi dintre atentatorii sinucigași morți în dublul atac comis de aceeași celulă jihadistă și soldat cu 32 de victime.

Dintre cei 14, doi vor fi judecați în absență, nefiind niciodată arestați. Sammy Djedou și Youssef Bazarouj sunt probabil morți în Siria, chiar dacă justiția belgiană nu are nicio dovadă oficială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău