Belarusul escaladează tensiunile lansând exerciții militare neplanificate în apropierea frontierei cu Lituania, declară ministrul lituanian al Apărării

  • 18 August 2020 13:12
Belarusul escaladează tensiunile lansând exerciții militare neplanificate în apropierea frontierei cu Lituania, declară ministrul lituanian al Apărării

Belarus încearcă să escaladeze tensiunile lansând exerciții militare neplanificate în regiunii aflate în proximitatea frontierei cu Lituania, a declarat luni ministrul lituanian al Apărării, Raimundas Karoblis, scrie defenseromania.ro.

În cursul zilei de ieri, ministrul lituanian al  Apărării, Raimundas Karoblis, a declarat pentru agenția de presă BNS că poate confirma informațiile anunțate duminică de Belarus despre exercițiile militare care vor avea lor în apropierea granițelor lituaniene și poloneze, potrivit sursei citate

Raimundas Karoblis a precizat presei că nu vede o amenințare de securitate în exerciții militare desfășurate de Belarus, în ciuda faptului că acesta nu era planificat, dar spera ca procedurile și regulamentul privind desfășurarea unor astfel de manevre militare vor respectate. Karoblis a data asigurări că  armata lituaniană urmărește îndeaproape manevrele militare ale Forțelor Armate din Belarus, fiind în contact constant și cu celelalte state membre NATO.

Regimul de la Minsk își propune să își justifice represiunea împotriva protestatarilor prin „dezvoltarea unei narațiuni despre presupuse amenințări externe, a precizat ministrul lituanian al  Apărării.

Armata belarusă intenționează să desfășoare în perioada 17-20 august exerciții militare în apropierea centralei nucleare și în regiunea Grodno, frontalieră cu Polonia și Lituania, a relatat duminică agenția de presă rusă RIA, la o zi după ce Lukașenko anunțase că o brigadă de asalt aerian va fi deplasată la frontiera vestică a țării sale.

NATO a respins acuzațiile președintelui belarus Aleksandr Lukașenko conform cărora Alianța Nord-Atlantică își consolidează prezența militară la granița cu Belarus, dar a precizat că monitorizează atent situația în urma realegerii contestate a liderului de la Minsk.

„Nici Lituania, nici NATO nu reprezintă o amenințare militară pentru Belarus. Toate exercițiile și orice desfășurare de forțe străine în Lituania sunt făcute în scopuri de descurajare și de apărare", a mai spus Raimundas Karoblis pentru agenția de presă BNS.

În cursul zilei de ieri, publicația Defense Blog a precizat că, potrivit informațiilor pe care le-a primit de la mai mulți martori oculari, Armata Belarusului a început să desfășoare sisteme de artilerie, tancuri principale de luptă, vehicule de luptă pentru infanterie și alte echipamente în regiunea Lida, aproape de granița cu Lituania.

Mai mult decât atât, pe platformele de socializare au fost publicate imagini în care se putea observa cel mai nou sistem de rachete cu lansare multiplă ale Forțelor Armate din Belarus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău