Belarus | Un important site de știri de opoziție a fost blocat, iar redactorul-șef a fost arestat

  • 08 Iulie 2021 16:11
Belarus | Un important site de știri de opoziție a fost blocat, iar redactorul-șef a fost arestat

Autoritățile belaruse au anunțat joi că au blocat accesul la Nașa Niva, una din principalele instituții media online de opoziție, care la rândul său a comunicat că a pierdut legătura cu mai mulți jurnaliști ai săi în țară, inclusiv cu redactorul-șef, iar ulterior s-a aflat că acesta a fost arestat, relatează AFP.

Într-un comunicat, Ministerul Informației de la Minsk declară că "a decis să restricționeze accesul la site-ul nn.by", adresa Nașa Niva, conform unei legi care restricționează difuzarea anumitor informații.

"Am pierdut legătura cu unii din angajații noștri, inclusiv cu redactorul-șef Egor Martinovici. Este posibil ca el să fi fost reținut, cititori ai noștri ne-au comunicat că au văzut polițiști în clădirea unde se află redacția", indică Nașa Niva pe canalul Telegram.

Soția lui Martinovici, Adaria Guștin, a confirmat ulterior într-o postare pe Facebook arestarea soțului său.

Site-ul acestei publicații istorice de opoziție, în limba belarusă, nu era accesibil joi, nici măcar din străinătate, notează AFP.

În același timp, Asociația Jurnaliștilor din Belarus a anunțat arestarea redactorului șef al site-ului de informare independent orsha.eu, Igor Kazmerciak, și blocarea site-ului dev.by, care acoperă actualitatea din sectorul tech.

Autoritățile belaruse au continuat în ultimele luni represiunea împotriva mișcării de contestare istorice, apărută în august 2020 ca reacție împotriva realegerii considerate frauduloase a președintelui Aleksandr Lukașenko.

Această mișcare a reunit zeci de mii de manifestanți din această fostă republică sovietică timp de luni de zile, înainte de a-și pierde suflul după numeroase arestări arbitrare, acte de violență, exilări forțate și procese pe bandă rulantă.

Represaliile nu au ocolit nici mass-media. În februarie, două jurnaliste de la postul TV de opoziție Belsat, Daria Ciulțova și Katerina Bahvalova, au fost condamnate la doi ani de închisoare, acuzate că au instigat la "tulburări" în timp ce acopereau protestele din 2020.

O altă media independentă vizată a fost TUT BY, care acoperise activ manifestațiile. În mai, circa 15 dintre angajații săi au fost arestați, iar site-ul a fost blocat după percheziții.

La sfârșitul lunii mai a fost arestat un alt jurnalist belarus, care trăia în exil, Roman Protasevici, reținut după deturnarea la Minsk a avionului de linie cu care călătorea.

Roman Protasevici este fostul redactor-șef al instituției media Nexta, care a jucat un rol central în timpul protestelor, orientând manifestanții spre străzile care nu erau blocate de scutieri, publicând cu promptitudine fotografii, înregistrări video și informații despre cele mai grave ciocniri dintre protestatari, poliție și armată.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău