Belarus: Un fost candidat la președinție a fost arestat

  • 12 Ianuarie 2023 09:12
Belarus: Un fost candidat la președinție a fost arestat

Un politician de opoziție care a candidat împotriva liderului belarus Aleksandr Lukașenko la alegerile prezidențiale controversate din 2020 a fost arestat, a anunțat echipa sa, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

În vârstă de 41 de ani, Andrei Dmitriev, un activist care conduce o mișcare socială împotriva lui Lukașenko, a fost reținut miercuri în capitala Minsk, conform unui mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Motivul arestării nu a fost menționat încă, se adaugă în mesaj.

Autoritățile din Belarus nu au comentat reținerea opozantului.

La putere din 1994, Lukașenko și-a revendicat victoria la scrutinul din 2020, umbrit de acuzații de fraudă și de o represiune dură împotriva opoziției dusă de autoritățile loiale liderului autoritar.

Anunțul său de victorie asupra principalei candidate a opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a dus la săptămâni de proteste masive în care sute de mii de belaruși au ieșit în stradă cerându-i lui Lukașenko să demisioneze.

Dmitriev a ieșit pe locul al patrulea la alegeri, cu 1,2% din voturi, conform rezultatelor oficiale.

Lukașenko, aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a reprimat violent protestele, iar de atunci și-a intensificat campania de represiune pentru a reduce la tăcere opoziția politică internă.

Organizațiile de apărare a drepturilor omului estimează că există circa 1.500 de deținuți politici în Belarus ca urma a represiunii. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău