Belarus: Toate frontierele deschise, în pofida declarațiilor lui Aleksandr Lukașenko
-
18 Septembrie 2020 16:09
Frontierele Republicii Belarus erau deschise vineri, la o zi după declarația președintelui Aleksandr Lukașenko prin care anunța închiderea acestora și posibilitatea unui 'război' cu vecinii săi, pe care îi acuză de susținerea protestelor împotriva sa, relatează France Presse, preluat de Agerpres.
Serviciul belarus pentru frontiera de stat a anunțat pe aplicația Telegram că 'a fost întărit controlul' și au fost 'desfășurate întăriri tactice' la frontierele belaruse. Dar 'punctele de control operează intrări și ieșiri' din țară.
Cu o seară înainte, Lukașenko anunțase închiderea frontierelor Belarus, la un forum dedicat femeilor, și o mobilizare a 'jumătate' din armată la frontierele cu Lituania, Letonia, Polonia și Ucraina, precum și închiderea lor din cauza unei amenințări cu un 'război fierbinte'.
'Nu vreau ca țara noastră să intre în război. Chiar mai puțin decât Belarus, Polonia și Lituania devin scena unor acțiuni militare unde sunt rezolvate probleme care nu sunt ale noastre', a spus liderul de la Minsk, agitând spectrul unor 'inamici externi'.
Premierul lituanian Saulius Skvernelis a minimalizat aceste afirmații, calificându-le drept gesticulații 'zgomotoase' și relevând că 'nicio decizie' de a închide frontierele nu a fost luată deocamdată la Minsk, iar orice acțiune în acest sens 'ar afecta în primul rând economia și populația din Belarus'.
Un responsabil NATO a declarat la rândul său pentru AFP că Alianța Nord-Atlantică nu este o 'amenințare' pentru Minsk și că nu și-a consolidat prezența militară pe teritoriul țărilor membre vecine Belarus.
Aleksandr Lukașenko se confruntă de la realegerea sa controversată la începutul lunii august cu o mișcare de contestare inedită. Potrivit Minskului, aceasta ar fi orchestrată de Occident și aliații lor pentru a se servi de Belarus ca de o rampă de lansare împotriva Rusiei.
El a mobilizat deja în mai multe rânduri armata la frontiere împotriva amenințări imaginare din partea acestor vecini ai săi. Inclusiv la frontiera cu Rusia în această vară.
După ce în cursul primăverii a acuzat Rusia că încearcă să se debaraseze de el pentru a face din Belarus un 'vasal', Lukașenko a făcut un viraj de 180 de grade pentru a obține sprijinul Moscovei în fața manifestațiilor în masă la care protestatarii cer plecarea sa.
Moscova, foarte precaută la început, l-a asigurat totuși de sprijinul său și consideră că manifestațiile din Belarus, care nu mai contenesc de la alegerile din 9 august, sunt orchestrate de Occident, cu SUA în frunte.
Exerciții militare ruso-belaruse, denumite 'Frăția slavă 2020', sunt în prezent în curs de desfășurare, în special în apropiere de frontiera cu Polonia, notează agenția franceză de presă.
Sursa:Agerpres