Belarus | Svetlana Tihanovskaia cheamă SUA, Marea Britanie și UE să acționeze împreună împotriva regimului Lukașenko

  • 04 Iunie 2021 13:36
Belarus | Svetlana Tihanovskaia cheamă SUA, Marea Britanie și UE să acționeze împreună împotriva regimului Lukașenko

SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană ar trebui să acționeze împreună pentru a pune mai multă presiune pe președintele belarus Aleksandr Lukașenko și pe guvernul său, a afirmat vineri lidera opoziției belaruse din exil Sviatlana Tihanovskaia într-o declarație pentru Reuters, citată de Agerpres.

Tihanovskaia a făcut aceste comentarii în timpul unei conferințe de presă susținute la Varșovia, înaintea summitului Grupului celor șapte țări puternic industrializate (G7), preconizat să aibă loc săptămâna viitoare în Marea Britanie, la care ea speră să fie abordate problemele ridicate de opoziția din Belarus.

Belarus a devenit cap de afiș al agendei internaționale de când a deturnat la 23 mai un zbor de linie Rynair la Minsk pentru a aresta un jurnalist disident aflat la bordul avionului.

'Presiunea este mai puternică atunci când aceste țări acționează în comun și lansăm un apel în acest sens către Marea Britanie, SUA, Uniunea Europeană și Ucraina. Ele trebuie să acționeze împreună pentru ca vocea lor să se audă mai tare", a insistat Tihanovskaia.

Franța afirmase că și-ar dori ca opoziția belarusă să fie invitată la summitul G7, dacă țara gazdă, Marea Britanie, ar fi acord. Marea Britanie a reacționat, spunând că nu intenționează să invite alte delegații, dar că tema situației din Belarus va fi abordată la summitul G7.

În acest context, Tihanovskaia a specificat că nu a fost invitată la reuniunea G7, dar se așteaptă ca situația din țara sa să facă obiectul discuției.

Marea Britanie, SUA și Uniunea Europeană au instituit interdicții de acces pe teritoriile lor și înghețarea activelor pentru mai mulți oficiali belaruși după alegerile prezidențiale din august trecut care, potrivit opoziției, au fost trucate.

După incidentul cu Ryanair, țările occidentale și-au descurajat companiile aeriene să survoleze spațiul aerian al Belarus și au declarat că vor lua și alte măsuri, precum interzicerea companiilor aeriene din Belarus în spațiile lor aeriene și adăugarea mai multor nume de responsabili belaruși pe listele lor negre.

Unele personalități ale opoziției belaruse au solicitat măsuri mai severe, care să aibă impact în general asupra economiei din Belarus, precum restricțiile la importurile de minereuri sau petrol din Belarus.

Pe de altă parte, Tihanovskaia a insistat că jurnalistul disident Roman Protasevici, aflat în prezent în mâinile KGB-ului din Belarus, după deturnarea avionului Ryanair în care se afla, este cu siguranță torturat și comunitatea internațională nu ar trebui să acorde prea multă importanță declarațiilor sale difuzate anterior de televiziunea de stat belarusă, potrivit dpa.

Tihanovskaia s-a referit la un lung interviu cu Protasevici difuzat joi de televiziunea de stat din Belarus, în care bloggerul recunoaște că a organizat proteste împotriva atotputernicului lider de la Minsk și spune că îl admiră pe Lukașenko.

"Toate aceste înregistrări video sunt realizate sub presiune", a spus Svetlana Tihanovskaia în cadrul conferinței de presă vineri la Varșovia. "Recurgând la violență, poți face o persoana să spună orice vrei tu", a subliniat ea, vorbind din propria experiență.

Când o persoană este încarcerată din motive politice, scopul este de a supraviețui: "Nu trebuie să acordăm prea multă importanță unor astfel de declarații", a insistat ea.

De asemenea, tatăl lui Roman Protasevici consideră că fiul său ar fi putut să facă acele declarații doar sub tortură.

Pe lângă tortură și presiune psihologică, el s-ar putea să fi fost șantajat cu amenințări la adresa iubitei sale Sofia Sapega, arestată împreună cu el și care se află într-o celulă alăturată a unei închisori din Minsk.

Tatăl jurnalistului a mai spus că pe mâinile băiatului său se puteau vedea urme de răni, exprimându-și surprinderea că de cinci zile avocatul jurnalistului nu primește acces la el, în timp ce televiziunea de stat are acces deplin.

În Belarus, Roman Protasevici este urmărit penal pentru "organizarea" de revolte în Belarus, o infracțiune pedepsită cu 15 ani de închisoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău