Belarus | Procurorul a cerut o condamnare de 12 ani de închisoare pentru opozanta Maria Kolesnikova

  • 01 Septembrie 2021 10:05
Belarus | Procurorul a cerut o condamnare de 12 ani de închisoare pentru opozanta Maria Kolesnikova

Parchetul din Belarus a cerut marți o pedeapsă de 12 ani de închisoare pentru Maria Kolesnikova, una dintre principalele figuri ale opoziției, acuzată că a vrut să răstoarne regimul autoritar al lui Aleksandr Lukașenko, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Procesul Mariei Kolesnikova, de 39 de ani, a început în august, după luni de eliminare a oricăror proteste în Belarus prin arestări masive, exiluri forțate ale opozanților și lichidarea ONG-urilor și media independente.

Încarcerată de 11 luni, această figură de prim-plan a opoziției față de președintele belarus este judecată alături de avocatul ei, Maksim Znak. Ei sunt amândoi acuzați de "complot vizând preluarea puterii cu forța", de "apeluri la acțiuni care aduc atingere securității naționale" și de "crearea unei formațiuni extremiste".

"Kolesnikova și Znak riscă până la 12 ani de închisoare. Deliberările cu ușile închise au avut loc astăzi și procurorul a cerut această pedeapsă", a precizat serviciul de presă al lui Viktor Babariko, alt mare rival al președintelui Aleksandr Lukașenko condamnat și el la 14 ani de închisoare în iulie și pentru care cei doi acuzați au lucrat.

În cadrul audierii de marți, "Maksim a vorbit despre partea judiciară și Maria a avut o intervenție mai emoțională. Ea a vorbit despre valorile sale și cele ale echipei lui Babariko", a mai spus această sursă.

Verdictul în această afacere urmează a fi pronunțat pe 6 septembrie.

Maria Kolesnikova a fost arestată în septembrie după ce a rezistat într-un mod spectaculos unei tentative a autorităților de a o expulza din țară, sărind pe geamul unei mașini în mers și rupându-și pașaportul.

După realegerea contestată a președintelui Aleksandr Lukașenko în urmă cu un an, urmată de manifestații istorice împotriva puterii, autoritățile sunt angrenate într-o represiune permanentă. Mii de opozanți au fost arestați sau obligați să plece în exil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău