Belarus | Pedepse grele cu închisoarea pentru patru protestatari antiguvernamentali

  • 22 Decembrie 2021 14:43
Belarus | Pedepse grele cu închisoarea pentru patru protestatari antiguvernamentali

Un tribunal din Belarus a condamnat miercuri patru protestatari antiguvernamentali la pedepse cuprinse între 18 și 20 de ani de închisoare, pentru terorism și trafic de arme, unele dintre cele mai aspre sentințe date până acum împotriva oponenților regimului Lukașenko, informează Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit agenției de presă belaruse BelTa, cei patru indivizi sunt membri ai unui grup anarhist care au dat foc mai multor mașini de poliție și au aruncat cu cocteiluri Molotov asupra unei clădiri administrative din Gomel (vest).

Astfel, Serghei Romanov și Igor Olinevici au fost condamnați la 20 de ani de detenție, în timp ce Dmitri Rezanovici și Dmitri Dubovski au fost condamnați la 19 și respectiv 18 ani de închisoare, a anunțat organizația belarusă pentru apărarea drepturilor omului Viasna.

Toți patru au fost arestați în octombrie 2020 lângă frontiera între Belarus și Ucraina.

Audierile s-au desfășurat cu ușile închise și nu se știe deocamdată cum au pledat cei patru.

Organizația Viasna nu a precizat dacă condamnații au luat parte la ampla mișcare de contestare de anul trecut, menită să-l înlăture de la putere pe Aleksandr Lukașenko.

Olinevici mai fusese condamnat la opt ani de închisoare în 2011, pentru un atac cu un cocteil Molotov împotriva unor clădiri guvernamentale și a ambasadei Rusiei la Minsk. El beneficiase de o eliberare condiționată în cadrul unei amnistii în 2015.

Republica Belarus a redus la tăcere orice formă de contestare după ce s-a confruntat cu manifestații de o amploare istorică în vara și toamna lui 2020, împotriva realegerii controversate a președintelui Aleksandr Lukașenko. Sute de detractori ai regimului au fost de atunci plasați în detenție și alte câteva mii au fost constrânși să ia calea exilului.

Occidentul a impus sancțiuni împotriva Belarus ca urmare a operațiunilor de reprimare, însă regimul Lukașenko a continuat să exercite presiuni asupra opozanților săi.

Potrivit raportorului special al ONU, Anais Marin, mai mult de 35.000 de oameni au fost arestați în mod arbitrar în decursul ultimului an în Belarus, iar temerile privind represaliile au determinat mii de persoane să se refugieze peste hotare.

Săptămâna trecută, un tribunal l-a condamnat pe Serghei Tihanovski, soțul liderei opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia, la 18 ani de închisoare, pentru organizarea de "tulburări ample", "incitare la ură în societate", "tulburarea ordinii publice" și "obstrucționarea Comisiei Electorale".

După campania împotriva lui Lukașenko, Tihanovskaia a fost forțată de regimul de la Minsk să părăsească țara. De atunci, ea călătorește în întreaga lume pentru a crește presiunea asupra președintelui belarus, fiind primită de liderii occidentali.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău