Belarus: Opozantul care și-a înfipt un stilou în gât a revenit la închisoare

  • 02 Iunie 2021 16:13
Belarus: Opozantul care și-a înfipt un stilou în gât a revenit la închisoare

Un militant al opoziției belaruse care și-a înfipt un stilou un gât a revenit la închisoare miercuri, la o zi după gestul său și după o intervenție chirurgicală, a anunțat ONG-ul Viasna, informează AFP, citat de AGERPRES.

Stepan Latypov, 41 de ani, a urcat marți pe o bancă în cușca deținuților unde se afla în calitate de acuzat înainte de a face gestul, potrivit acestei organizații de apărare a drepturilor omului. El a fost evacuat inconștient, cu o ambulanță.

Opozantul a fost operat, apoi transferat din spital spre centrul de detenție provizorie unde era închis înainte, au anunțat apropiați ai săi citați de Viasna.

ONG-ul nu a precizat care este starea lui de sănătate și nici dacă el se află într-o celulă sau la infirmerie.

Potrivit Viasna, cu puțin timp înainte de a-și înfige stiloul în gât, opozantul și-a avertizat tatăl, care venise să depună mărturie, că a fost amenințat cu urmăriri în justiție împotriva apropiaților și familiei sale dacă nu-și va recunoaște vinovăția.

Stepan Latypov a fost arestat pe 15 septembrie lângă domiciliul său, un bloc de locuințe cunoscut la Minsk ca fiind foarte activ în contestarea puterii președintelui Aleksandr Lukașenko.

El este judecat pentru fraudă în cadrul activităților sale profesionale, pentru coordonarea mișcării de protest printr-un grup pe mesageria Telegram, pentru înființarea unui atelier de fabricare de simboluri ale opoziției și pentru că a opus rezistență polițiștilor în momentul arestării.

Președintele Lukașenko se confruntă cu manifestații de o amploare inedită după ce a fost ales pentru un al cincilea mandat în august 2020.

Reprimarea mișcării de contestare a făcut mai mulți morți și a dus la mii de arestări, generând un val de sancțiuni din partea Occidentului împotriva regimului belarus.

La sfârșitul lui mai, un avion de linie ce efectua cursa Atena-Vilnius a fost deturnat de autoritățile belaruse spre Minsk, escortat de un bombardier, după o alertă cu bombă. Alerta s-a dovedit falsă, însă un opozant belarus care se afla la bord și iubita lui au fost arestați, cauzând indignarea statelor din UE, care acuză Minskul că a pus în scenă amenințarea.

Potrivit Viasna, la ora actuală există 49 de deținuți politici în Belarus.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău