Belarus: Opozanta Maria Kolesnikova a anunțat fondarea unui nou partid

  • 01 Septembrie 2020 10:54
Belarus: Opozanta Maria Kolesnikova a anunțat fondarea unui nou partid

Politiciana de opoziție belarusă Maria Kolesnikova a anunțat marți că a fondat un nou partid, care va încerca să promoveze reformele economice, politice și sociale în Belarus, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Noua formațiune, numită Vmeste ('Împreună'), își propune să ofere o platformă pentru cei care doresc o schimbare, a declarat Kolesnikova.

Maria Kolesnikova (38 de ani) este fosta șefă de campanie a lui Viktor Babariko, un candidat din opoziție care a fost întemnițat înaintea alegerilor prezidențiale din 9 august. Ea a devenit una dintre cele mai cunoscute personaje de la începutul mișcării de contestare împotriva președintelui belarus Aleksandr Lukașenko.

''În ultimele trei luni, am realizat împreună mai mult decât în ultimii 26 de ani. Împreună am luptat și vom continua să luptăm pentru libertate și pentru viitorul nostru'', a spus Kolesnikova într-un mesaj video difuzat luni seară.

În mesajul respectiv apare și Viktor Babariko înainte de a fi plasat în detenție. El afirmă că activitatea de opoziție trebuie dusă la un nou nivel, cea mai stringentă sarcină fiind modificarea Constituției.

Noul partid activează separat de Consiliul de Coordonare care a fost creat recent de reprezentanți ai societății civile din Belarus pentru a sprijini tranziția de putere în această țară.

Mișcarea prodemocratică cere demisia lui Lukașenko, eliberarea tuturor deținuților politici și organizarea unor alegeri libere și corecte.

Partidul Vmeste intenționează să își asume responsabilitatea pentru construirea unei noi societăți și este necesar pentru a reacționa la actualele provocări și pentru a oferi un cadru politic membrilor angajați ai opiniei publice, a susținut Kolesnikova.

Luni, președintele Aleksandr Lukașenko a evocat ideea unui referendum constituțional pentru a calma ampla mișcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămâni, fără a face alte precizări privind modalitățile de desfășurare, calendarul sau conținutul consultării populare.

''Aș vrea ca aceste schimbări să ducă la progresul societății noastre. Vom insista pe aceste schimbări și vom propune aceste schimbări poporului nostru'', a declarat liderul belarus într-o ședință de lucru. El nu a oferit niciun detaliu concret asupra acestui proiect de revizuire a Constituției, pe care Moscova l-a calificat drept o pistă promițătoare pentru ieșirea din criză.

Referitor la acest anunț, Maria Kolesnikova a spus că ''Lukașenko minte și manipulează așa cum a făcut timp de 26 de ani''.

Analiștii politici nu se așteaptă ca Aleksandr Lukașenko să renunțe în mod real la o parte din actuala putere.

În Belarus au loc proteste cotidiene după alegerile prezidențiale din 9 august, despre care opoziția este convinsă că au fost fraudate pentru a-i asigura lui Lukașenko al șaselea mandat consecutiv.

Refugiată în Lituania, Svetlana Tihanovskaia, care s-a plasat pe poziția secundă conform rezultatelor oficiale ale scrutinului, intenționează să facă lobby pentru a obține sprijin din partea ONU și a Consiliului Europei, în vederea unei tranziții pașnice a puterii în Belarus.

Potrivit reprezentanților săi, Tihanovskaia se va adresa membrilor Consiliului de Securitate al ONU în 4 septembrie și Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în 8 septembrie.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău